09/03/2016

Kristovo evanđelje u Europi i Hrvatskoj

Kristovo evanđelje u Europi i Hrvatskoj

Predsjednik Evanđeoske pentekostne crkve u Republici Hrvatskoj (EPC RH) mr. sc.Damir Špoljarić, pastor EPC Radosna vijest Osijek, gostovao je u 5. ožujka 2016. godine u emisiji HTV-a Duhovni izazovi.

Govoreći o Europskom pentekostnom forumu (PEF), koji se održao u Zagrebu od 2. do 4. ožujka 2016. godine, pastor Špoljarić je naglasio kako je ove godine pedeseta obljetnica tog Foruma na kojem se okupilo 52 različite pentekostne denominacije iz tridesetak zemalja.

Jedna od glavnih tema bila je kako evangelizirati u današnjem svijetu i Europi, jer je evangeliziranje jedan od vitalnih dijelova kršćanstva, naglasio je pastor Špoljarić, dodajući kako se evangelizacijom donosi jedna iskra nade sekularnom društvu.

Što se tiče pentekostnog pokreta u Europi, Europa je zagušena sekularizmom i nominalizmom, smatra pastor Špoljarić, dodajući kako pentekostne crkve danas rapidno rastu po svijetu, posebno u Latinskoj Americi, Africi i Aziji.

Odgovarajući na upit voditelja Augustina Bašića zašto Kristovo evanđelje nije uspjelo na europskim prostorima, pastor Špoljarić je rekao kako u doba konzumerizma i apatije ljudi olako zatvaraju srce i svoj um za snagu Evanđelja. Upravo je Evanđelje to koje preobražava i donosi trajnu vrijednost i transforimira živote te ima snažan utjecaj na ljude oko sebe, zaključio je pastor Špoljarić, dodajući kako je važno biti vjerodostojan.

Govoreći o stanju EPC u Hrvatskoj, pastor Špoljarić je kazao kako je danas puno bolja situacija nego prije, posebno u kontekstu slobode i uvažavanja. Posebno je veliki je izazov za crkvu migracija mladih iz zemlje zbog ekonomskih problema. S druge strane, dolaze novi migranti i crkva tu preuzima odogovnost „dobrih samarijanaca“. Upravo brojni vjernici mogu to razumijeti, jer su upravo oni, u vrijeme Domovinskog rata, prolazili tu patničku stazu.

Govoreći o odnosu s današnjom vlašću u Hrvatskoj, pastor Špoljarić je istaknuo kako  je načelno crkva zadovoljna, ali uvijek ima područja gdje bi se moglo promijeniti na bolje. Crkva se moli za vlasti i podupire ih, ali inzistira se na pravednosti i reformama, koje su nužne u različitim područjima života.

 

Robert Bogešić

Leave a Reply

Your email address will not be published.