Povijest

Evanđeoska pentekostna Crkva (EPC) u Republici Hrvatskoj sudjeluje u dva vodeća suvremena kršćanska pokreta: pentekostnom evanđeoskom pokretu. Iako je dio višemilijunske svjetske evanđeoske i pentekostne obitelji, Evanđeoska pentekostna Crkva u Republici Hrvatskoj je samostalna kršćanska zajednica, neovisna, ali povezana kršćanskim svezama ljubavi s mnogim kršćanskim crkvama na našem tlu i diljem svijeta.

Pentekostni pokret Pentekostni pokret u Hrvatskoj započeo je spontano u srijemskom mjestu Beška, među njemačkim “štundistima” – pijetističkim vjernicima Evangeličke (luteranske) i Reformirane (kalvinske) crkve. “Štundisti” – obraćeni vjernici nazvani po održavanju satova proučavanja Biblije, njemački “Stunde leiten” – uz redovita bogoslužja u matičnim crkvama održavali su dodatne sate proučavanja Biblije i molitve, najčešće u privatnim prostorijama. Tijekom 1907. godine dvije su žene doživjele krštenje u Duhu Svetomu. U to je vrijeme sve više vjernika doživljavalo pentekostno iskustvo krštenja u Duhu Svetome zbog čega su bili prisiljeni napustiti svoje crkve te su se počeli okupljati kao zajednica pentekostnih vjernika.

U Hrvatskoj je već prije Prvog svjetskog rata bilo pentekostnih zajednica, a sredinom tridesetih godina dvadesetoga stoljeća djelovale su pentekostne Crkve u okolici Vinkovaca i Osijeka. Godine 1936. u Vinkovcima je počeo izlaziti prvi pentekostni mjesečni časopis “Put spasenja”. Tijekom Drugog svjetskog rata djelovanje zajednica bilo je zabranjeno. Nakon rata pokret oživljava i od 1954. godine poznat je pod nazivom Kristova pentekostna Crkva. Tijekom nekoliko posljednjih desetljeća dvadesetoga stoljeća Kristova pentekostna Crkva širila se diljem Hrvatske te je, unatoč mnogim poteškoćama na koje je nailazila, izrasla u jednu od vodećih protestantskih denominacija. Za to vrijeme osnovano je četrdesetak mjesnih crkava, a pokret je danas prisutan u više od stotinu gradova i naselja u Hrvatskoj.

U studenom 1989. godine Kristova pentekostna Crkva u Hrvatskoj promijenila je svoj naziv u Evanđeoska Crkva u Republici Hrvatskoj. Tijekom priprema za potpisivanje ugovora s Vladom Republike Hrvatske Evanđeoska crkva mijenja ime u Evanđeoska pentekostna Crkva u Republici Hrvatskoj. Ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa između Evanđeoske pentekostne Crkve u Republici Hrvatskoj i Vlade Republike Hrvatske potpisan je 4. srpnja 2003. godine.