14/03/2016

Izvješće sa međunarodne PEF konferencije

Izvještaj sa PEF konferencije

Povodom 50-te obljetnice PEF-a, u uskoj suradnji sa EPC RH održana je međunarodna PEF konferencija u Zagrebu. Konferencija se odvijala u zagrebačkom hotelu Panorama, a tema konferencije bila je Kako danas evangelizirati u sekularnom društvu.

Prisustvovalo je oko 200-tinjak međunarodnih sudionika, odnosno 55 članica PEF-a, koje predstavljaju oko 3,5 milijuna vjernika u Europi, gdje imaju oko 20 000 crkava.

Sekularizam je veliki izazov u Europi, istaknuo je dr. Arto Hamalainen, predsjednik PEF-a, dodajući kako se središte kršćanstva seli na jug, na ostale kontinente i to nam govori kako je Europa u velikoj potrebi za Evanđeljem.

Dr.Peter Kuzmič, rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta (ETF) i član EPC-a naglasio je kako u Europi postoji borba između, s jedne strane, kršćanstva, druge strane, znanstvenog racionalizma te, s treće strane, neopaganizma, kao što je New Age. Tako ima veliki postotak Europljana koji su kršteni, ali ne znaju svoju vjeru niti je prakticiraju, zaključio je dr. Kuzmič.

Prema mišljenju dr. Kuzmiča, za sve ljude koji su možda sakramentalizirani, ali nisu nikada evangelizirani, upravo je to velika potreba Europe.

Na otvaranju same konferencije govor je održao predsjednik EPC RH mr. sc. Damir Špoljarić, a podršku su pružili i neki lokalni pastori.

Na konferenciji je navedeno, između ostalog, kako između 800 milijuna Europljana, njih gotovo pola milijuna nije nikada otvorilo Bibliju, a gotovo 80% kršćana su nominalisti. Ti se podaci odnose i na protestantski i na rimokatolički svijet.

Na konferenciji je istaknuto kako je jedan od načina rješavanja tog problema približavanje svake osobe Bibliji, što je pravi izazov jer je većina ljudi biblijski nepismena.

Bilo je govora i o predaji službi, zajednica i odgovornosti novim generacijama te kako prepoznati odgovarajuću strukturu, što je itekako potrebna i svakodnevna tema za razgovor. U sklopu konferencije održane su i razne radionice te se razgovaralo o stanju sa izbjegličkom krizom, ženama u službi, radu sa mladima i drugim. Sudionici su aktivno sudjelovali na svim sadržajima konferencije i sudionici su na odlasku bili jako zadovoljni ishodom, sa velikom dozom optimizma za buduća slična saznanja i suradnju.

Osim konferencijskih sadržaja, sudionici su se imali priliku provozati i u večernjoj ruti starim rustikalnim turističkim tramvajem te rezgledati ljepote našeg grada, a cijeli je događaj velikodušno poduprijela i Turistička zajednica grada Zagreba, donacijama turističkih brošura, suvenira, olovaka, te naši vodiči-volonteri, čime su strani sudionici mogli steći još bolji i dublji uvid u znamenitosti naše metropole i domaćinski duh našeg grada.

U događaj se uključila i nekolicina evanđeoskih crkava te su svojim slavljeničkim timovima itekako upriličili cjelokupan događaj i uveli Božji narod u Božju prisutnost tijekom cijele konferencije.

Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su pomagali i uključili se u volonterski dio konferencije te svima želimo obilje Božjih blagoslova sa željom i nadom da se vidimo – uskoro – u nekom sličnom, dobrom duhu zajedništva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.