29/02/2016

Stručni skup vjeroučitelja – Metodički pristup u igri, glazbi i likovnosti u nastavi vjeronauka

Stručni skup vjeroučitelja – Metodički pristup u igri, glazbi i likovnosti u nastavi vjeronauka

U organizaciji Saveza baptističkih crkvi (SBC) u Republici Hrvatskoj i Evanđeoske pentekostalne crkve (EPC) u Republici Hrvatskoj održan je u Life Centru u Crikvenici od 26. do 28. veljače 2016. godine Stručni skup vjeroučitelja pod naslovom Metodički pristup igri, glazbi i likovnosti u nastavi vjeronauka.

Na stručnom skupu je sudjelovalo oko 90 vjeroučitelja i suradnika iz sedam kršćanskih denominacija. Pozdravnu riječ je skupu uputio Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk iz Agencije za odgoj i obrazovanje, koji je naglasio, između ostalog, kako su vjeroučitelji ujedno i vjerosvjedoci te imaju odgovornost prenijeti djeci Radosnu vijest Isusa Krista koristeći različite metode u nastavi vjeronauka.

Prvo večer je u uvodnoj duhovnoj motivaciji Svjetlana Mraz potaknula sudionike skupa da razmisle o odnosu discipline i ljubavi. Nakon nje je mr. sc. David Kovačević, dipl. teolog i dipl. vjeroučitelj, govorio o Isusu Kristu kao vrhunskom Učitelju i metodičaru. Posebno je naglasio kako je Isus često koristio različite metode kada je imao ispred sebe slušatelje, bilo da su to bili njegovi učenici ili brojni narod koji ga je pratio.

Kao uvodnu duhovnu motivaciju je drugog dana iznio Robert Bogešić koji je ohrabrio sudionike skupa da uvijek imaju u mislima koliko su bliski s Gospodinom te koliko dopuštaju njemu da ih vodi u njihovim planovima i svakodnevnim aktivnostima, te kako moraju biti spremni da često njihovi planovi nisu Božji i potrebno je prihvatiti promjene.

Timothy Ivan Špičak, dipl. teolog i vjeroučitelj, govorio je na temu Metodika iz drugog kuta te je naglasio, između ostalog, koliko je važna metodika u nastavi vjeronauka te kako se Isus želi utjeloviti u suvremenim vjeroučiteljima koji će poput njega naviještati Kraljevstvo različitim metodama, ali u snazi Duha Svetoga.

U prijepoodnevnom dijelu skupa tri su predavačice održale uvodna predavanja na teme Metodički pristup igri u nastavi vjeronauka, Arna Bogešić, učiteljica i prof. pedagogije; Metodički pristup glazbi u nastavi vjeronauka, Tamara Kabiček, bacc.glazbene pedagogije; Metodički prisutp likovnosti u nastavi vjeronauka, Martina Gracin, prof. likovne kulture. U poslijepodnevnim satima te su predavačice na iste teme održavale radionice.

Na skupu su se predstavili i projekti, kao što su kampovi u organizaciji Društva prijatelja Biblije (DPB) te je Marijana Crnković, vjeroučiteljica i nova djelatnica DPB-a prezentirala te aktivnosti, kao i razne mogućnosti korištenja kuće DPB-a u Severinu na Kupi. Predstavnica Ri Streama, Lea Sečen je predstavila materijale Upoznajemo Bibliju koje bi vjeroučitelji mogli koristiti kao dodatnu aktivnost.

Stručni skup je završio u nedjelju zajedničkim bogoslužjem, kada je David Kovačević propovijedao čitajući uvodno tekst iz Lk 10,25-37 te je naglasio, između ostalog, kako ljubav prema Bogu nije moguće odvojiti od ljubavi prema bližnjem, dok je Timothy Ivan Špičak predvodio Večeru Gospodnju.

Robert Bogešić

Leave a Reply

Your email address will not be published.