21/05/2008

Duhovni izazovi – Srcokret

 

U Zagrebu je od 1. do 4. svibnja 2008. godine održana međunarodna, interdenominacijska kršćanska konferencija za mlade pod nazivom Srcokret, na kojoj je sudjelovalo između 1100 i 1200 mladih, većinom iz Hrvatske i susjednih zemalja, a jedan manji broj sudionika bio je iz Austrije, te gosti iz SAD-a.

Konferencija se sastojala od zajedničkog slavljenja Boga, predavanja koja je izlagao pastor Ingolf Ellssel iz Njemačke i 28 radionica. Također, mladi su imali prigodu pjesmom, plesom, dramom i porukama o svome promijenjenom životu nakon susreta sa uskrslim Isusom Kristom, družiti se na tri različita mjesta u gradu Zagrebu, gdje su bile postavljene bine za ovu prigodu. U petak, 02. svibnja, na glavnom trgu grada Zagreba, u sklopu konferencije održan je veliki koncert kršćanske glazbe, kojeg je izveo Anthony Skinner iz SAD-a, zajedno sa svojom glazbenom grupom.

Namjera je organizatora Srcokreta ulagati u mladu generaciju, kako bi se u njihova srca usađivala ljubav prema Bogu, duboko predanje Isusu Kristu, te kako bi ih se osnaživalo da uistinu budu glavna Božja snaga u svojim zemljama, gdje su pozvani biti sol zemlji i svjetlo svijetu. U današnjoj općoj kulturi nemorala, kršćani su pozvani demonstrirati nebesku kontra kulturu, koja je s Isusom Kristom sišla s neba i nastanila se sve do danas u srcima svih koji su vjerom u Isusa primili milost i Božji život.

Prema riječima mnogih starijih kršćana ovo je najveća i najblagoslovljenija kršćanska konferencija za mlade ikada održana u ovim krajevima Europe. Mladi ljudi, sudionici Srcokreta, s oduševljenjem su se vratili svojim domovima, svjedočeći kako ih je nebeski Otac obilato blagoslovio na ovoj konferenciji, odlučniji nego ikada živjeti sveti život za svoga Gospodina. Također, velika milost za mlade ljude je ta što su na Srcokretu upoznali mnoge vršnjake koji biju istu bitku vjere, pa su tako još više ohrabreni znajući da nisu sami, već da njihova braća i sestre u vjeri, koji nisu tako daleko od njih, podnose iste patnje zbog Evanđelja Gospodina Isusa Krista. Sklopljena su nova prijateljstva i poznanstva, podijeljeno znanje i iskustva.

Glavni nositelj i inicijator Srcokreta bila je Evanđeoska Pentekostna Crkva u RH, a također su joj se u organizaciji pridružile i druge Evanđeoske – Novozavjetne crkve i to: Savez građana za promicanje kršćanskih vrijednosti putem kućnih zajednica i javnih manifestacija, Savez Baptističkih crkava, Kristova crkva, Kristova crkva braće, Crkva cjelovitog Evanđelja, Maranatha crkva, Savez crkava Riječ Života, udruga Stijena i drugi.

Organizaciji Srcokreta uvelike je pomoglo poglavarstvo grada Zagreba osiguravši punktove za javne manifestacije, škole za smještaj sudionika, besplatan gradski prijevoz, binu na trgu bana J. Jelačića, te kompletan ručak za sudionike konferencije. Također je ovu konferenciju svesrdno poduprlo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, na čelu s ministrom Draganom Primorcem.