17/04/2013

Znanstveni skup Vjerska prava i slobode – Promicanje ekumenskog dijaloga i međukonfesionalne suradnje na području Grada Zagreba

Znanstveni skup Vjerska prava i slobode – Promicanje ekumenskog dijaloga i međukonfesionalne suradnje na području Grada Zagreba

Znanstveni skup Vjerska prava i slobode – Promicanje ekumenskog dijaloga i međukonfesionalne suradnje na području Grada Zagreba, koji je organizirao Centar za demokraciju i pravo Mike Tripala. Na skupu, kojeg su vodili dr. sc. Ankica Marinović i dr. sc. Ivan Markešić, sudjelovali su pripadnici vjerskih zajednica.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Jospipović bio je visoki pokrovitelj skupa, a iz Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske nije bio nitko na skupu.

Evanđeosku pentekostnu crkvu predstavljao je mr. sc. Danijel Berković. Razgovaralo se o doprinosu koji te vjerske zajednice – na temelju međusobnoga ekumenskog i međuvjerskog dijaloga, ali i međukonfesionalne suradnje – mogu dati izgradnji mira, pomirenja, tolerancije i suživota ne samo u Gradu Zagrebu, nego i na području cijele Republike Hrvatske.

Predstavnici vjerskih zajednica iznosili su stajališta između ostalog o ulozi i doprinosu vjerskih zajednica i religija u procesu izgradnje mira i pomirenja, tolerancije i suživota putem dijaloga, promicanju općega dobra i stvaranju uvjeta za demokratizaciju društva, poštivanju vjerskih sloboda u svakodnevnoj praksi, postojanju ili nepostojanju Ustavom zajamčene slobode vjeroispovijedi i poštivanju vjerskih sloboda, mogućnostima slobodnoga prakticiranja vjere, te o pristupu medijima – radiju, televiziji, kao i o drugim temama iz djelokruga koji se tiče i vjerskih zajednica, kao što su npr. Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, Zakon o zdravstvenom odgoju itd.