08/01/2012

Zajedničko bogoslužje zagrebačkih EPC crkava

Zajedničko bogoslužje zagrebačkih EPC crkava

Vjernici zagrebačkih Evanđeoskih pentekostnih crkava okupili su se 08.01.2012. u 10:00 sati na zajedničkom bogoslužju u novom prostoru EPC „Stijena spasenja“ u Baštijanovoj 1a.

Prostran i lijepo uređen prostor, ugodan žamor djece i poznata lica razveselila su naša srca. Započelo je slavljenje u mješovitom sastavu muzičara zagrebačkih crkava. Pjesme slavljenja uvodile su nas u Božju prisutnost i pripremala srca za Božju Riječ.

Uvodnu riječ dao je Goran Punda, pastor EPC Jelenovac, a Biblijsku poruku Ratko Medan, pastor EPC „Stijena spasenja“.

Naziv propovjedi bila je „Ljubitelji istine“. Potraga za istinom nalazi se u našim srcima, vječna pitanja za smislom života nikoga ne mimoilaze. No, život bez da spoznamo istinu je zapravo promašen, površan život. Isus na mnogo mjesta spominje i govori o istini (Iv 1:14-16, 4:21-23, 8:30-32, 14:6, 18:33). Mi smo ti koji trebamo biti nositelji istine.

Postoji poslovica da je „istina voda duboka“ u kojoj se može plivati ali i utopiti. Često nije lako izabrati put istine, za istinom trebamo tragati, čuvati ju, ustrajati i ostati u njoj. Ljudi se povremeno spotaknu i pređu preko istine, mnogi nastave dalje kao da se ništa nije dogodilo. Ostati u istini i zadržati je ne mora biti lako, često se za to mora platiti i cijena.

Imali smo priliku slušati o Ponciji Pilatu iz drugačijeg ugla. Mnogi ga osuđuju, ali pitanje je kako bismo mi postupili u njegovoj situaciji. On je zapravo čovjek koji se pitao što je istina, čak je prepoznao istinu, žena ga je upozoravala da pusti Isusa. Ali je on odlučio staviti istinu malo sa strane.

Sjetimo li se Isusove usporedbe o različitim vrstama tla neka naša molitva bude da Božja Riječ padne na plodno tlo našeg srca i donese nam slobodu. Bez istine nema slobode, unutarnja sloboda je sloboda od grijeha koju nam samo Bog može dati.

Slijedila je Gospodnja večera koju su posluživale sestre Nataša Bjedov i Martina Gracin iz EPC „Stijena spasenja“, a Ivan Kovačević, pastor EPC „Zajednice Kristovih učenika“ povezao je propovijed sa Gospodnjom večerom pročitavši tekst iz Habakuka 3:17-19.

Uz ukusne specijalitete koje su nam pripremile sestre (a možda i koji brat) bilo je lijepo razgovarati i družiti se te iskusiti riječi poznate pjesme: „Kako je dobro i kako je milo ko braća (i sestre) zajedno živjeti“.
Kala Kralj

Andreja Mil