06/03/2012

Večera za žene i muškarce i Doručak za žene

Večera za žene i muškarce i Doručak za žene

Sestra Tereza Zukic, časna sestra na skateboardu

Kršćanska interkonfesionalna udruga Doručak za žene organizirala je u Restoranu Palfi, Zagreb 2. ožujka Večeru za žene i muškarce (po prvi puta), a 3. ožujka Doručak za žene, na kojima je gostovala časna sestra Tereza Zukić.

Na Večeri za žene i muškarce, na kojoj je nazočilo oko 150 gostiju, sestra Tereza je govorila na temu „Kako tvoj život može postati uzbudljiv“ te je naglasila, između ostalog, kako je život prekratak da bi samo tako prošao. Zato ga živimo ispunjeno tako da shvatimo koliko smo voljeni od Boga,  potrebno je ne samo čitati Bibliju već i provoditi je u praksi, treba živjeti život slaveći Boga, potrebno je ponekada činiti nešto neobično i protivno navikama što može promijeniti naš život, te ne može se živjeti avantura sa Isusom sretno, ako se ne oprašta, kada smo ranjeni u raznim vezama, obiteljima, na radnim mjestima, u crkvama. Zato , ako oprostimo naš odnos prema Bogu biti će opet ispravan, postati ćemo psihički zdravi što se može odraziti i na tjelesno zdravlje, biti ćemo voljeni te ćemo biti svjedočanstvo za cijeli svijet, istaknula je, između ostalog, sestra Tereza.

U glazbenom programu sudjelovao je Jazz-Swing-Band «Eis Cream» (Robert Pajić na klarinetu, Benjamin Horvat na benđu i Stjepan Horvat na kontrabasu), te Frank Bosch na usnoj harmonici. Na kraju večere izvlačena je tombola.

Na Doručku za žene sestra Tereza je pred 200-tinjak nazočnih govorila na temu „Kako  postati slobodna unatoč pogreškama“. U uvodu dala je svjedočanstvo o svojem prvom upoznavanju s Božjom riječi i odlasku u samostan. Djevojka s kojom je dijelila sobu u studentskom domu ispunila je sobu knjigama. Kako jedne noći nije mogla spavati Tereza je uzela prvu knjigu koja joj je došla pod ruku i to je bila Biblija. Bog ju je odabrao za sebe.

Govoreći na temu „Kako postati slobodna unatoč pogreškama“ u tri dijela osvrnula se na to kako se nositi s vlastitim pogreškama, kako s onima drugih ljudi i u zadnjem dijelu kako  se odnositi prema greškama unutar crkvene zajednice.

Glazbeni gost Antonio Tkalec (finalist supertalenta) prvu pjesmu „Dobrota Božja“ izveo je s Mjuzikidsima pod vodstvom Franka Boscha. Pjesmama koje je otpjevao dotakao je srca žena u dvorani i tako pripremio put za govornicu, sestru Terezu. Na kraju programa izvlačena je tombola.

Nakon ugodnog druženja žene su pune ljubavi i Božjeg mira krenule svojim kućama. No ne bez zadaće! Sestra Tereza ih je uputila da prvu osobu na koju naiđu u svojem domu trebaju zagrliti i iskazati svoju ljubav, ali isto tako da i prvoj nepoznatoj osobi koju sretnu trebaju uputiti osmijeh.

Marina Vukelić
Zdravko Pazman

O sestri Terezi

Milijuni Nijemaca ju poznaju kroz njene televizijske nastupe, mjuzikle, mise, predavanja i knjige. U cijeloj je Njemačkoj tražena  govornica te već godinama izaziva senzaciju kao trenerica menadžera.  Kod ove redovnice pune energije i životne radosti, njen se govornički talent, prepoznatljiv humor, prirodna otvorenost i oduševljenost vjerom spaja u osobnost koja oduševljava.  Ne drži sestra Tereza dosadna predavanja na kojima možemo zadrijemati, nego je uvjerljiva svojim životnim idejama za svakodnevnicu. Ona je doslovce 60-minutni vatromet.

Tereza Zukić, 46-godišnja časna sestra, malo je drukčija časna sestra od ostalih. Njena slika na skateboardu prije nekoliko godina obišla je svijet, nekada je bila aktivna gimnastičarka, a sada je njezin život posvećen Bogu. „Želim da se na meni vidi da sam sretna u životu“, kaže sestra Tereza dodajući da kršćani imaju zadatak širiti najljepše poruke na svijetu.

Jedna noć je posebice promjenila život sestre Tereze. Kao 19-godišnja učenica sportskog internata jednostavno nije mogla zaspati jer je neprekidno razmišljala o važnoj košarkaškoj utakmici koju je trebala odigrati sutradan. Nije znala što će, pa je u ruke uzela Bbibliju svoje cimerke… Bio je to početak nečeg novog. Prvi posao dobila je u župi Hanau, gdje je bila zadužena za skrb o prostitutkama i težim socijalnim slučajevima. Prihvatila se svojih sportskih talenata, počela igrati nogomet i košarku i voziti skateboard te se tako približavati mladima. U Njemačku je svojedobno došla s ocem, koji je iz Hrvatske došao igrati nogomet. I tako je Tereza pronašla put do srca ljudi. Ne boji se javnosti, a to dokazuju njeni nastupi kod Arabelle Kiesbauer, Margarete Schreinemakers i u kvizu Jörga Pilawe.

www.dorucak-za-zene.com