14/03/2013

Svečana akademija u povodu 40 obljetnice Evanđeoskog teološkog fakulteta

Svečana akademija u povodu 40 obljetnice Evanđeoskog teološkog fakulteta

Foto: D. Kibel

Na Evanđeoskom teološkom fakultetu, Osijek održana je svečana akademija u povodu 40 obljetnica fakulteta, na kojoj je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je Ekumensku povelju kao priznanje za doprinos promicanju kulture dijaloga, tolerancije i suživota među vjerskim zajednicama i nacionalnim manjinama u Republici Hrvatskoj, a teolog Miroslav Volf, profesor na  univerzitetu Yale počasni doktorat.

Tom je prigodom rektor ETF-a dr. Peter Kuzmič istaknuo kako je Fakultet od svog postojanja bio pronositelj istine da čovjekoljublje znači bogatstvo koje ne može biti zasjenjeno od strane materijalizma Dr. Kuzmič naglasio je kako je u 40 godina djelovanja kroz ETF obrazovao svećenike i teologe, znanstvenike i brojne uglednike iz 50 zemalja.

Predsjednik Ivo Josipović je, zahvaljujući se na priznanju, naglasio, između ostalog, kako je ETF rasadnik naprednih ideja u duhu tolerancije, mira i poruka upućenih čovjeku koji želi sigurnost. Dodao je kako mu se sviđa poruka knjige Miroslava Volfa “protiv isključenja a za zagrljaj”.

Teolog, književnik i poznati svjetski ekumenist Miroslav Volf, koji predaje na univerzitetu Yale u Americi, a bio je student osječkog ETF-a, naglasio je kako osoba mora u sebi probuditi duhovnost, koja označava najveće bogatstvo.

Svečanoj akademiji je nazočio glavni tajnik Protestantskog evanđeoskog vijeća (PEV), Mladen Jovanović, koji je čestitao rektoru Evanđeoskog teološkog fakulteta, prof. dr. Petru Kuzmiču i svim okupljenima na 40. obljetnici fakulteta i zahvalio predsjedniku dr. Ivi Josipoviću na promicanju kulture dijaloga i uvažavanju tzv. manjinskih vjerskih zajednica.

Na svečanoj akademiji ETF-a bili su predstavnici vjerskih zajednica, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i drugi uglednici.

Za epc.hr pripremio Robert Bogešić