17/03/2014

Stručni skup za vjeroučitelje – Korelacija vjere i života u procesu vjerskog odgoja i obrazovanja

U organizaciji Saveza baptističkih crkvi (SBC) i Evanđeoskih pentekostnih crkvi (EPC) održan je stručni skup vjeroučitelja pod naslovom Korelacija vjere i života u procesu vjerskog odgoja i obrazovanja, na kojem je sudjelovalo 70-tak vjeroučitelja iz tih crkvi te Crkve Božje i Kristove crkve.

Na početku skupa nazočne je pozdravio predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje Tomislav Tomasić. Nakon duhovne motivacije koju je vodila Snježana Vasiljević, biskup i pastor Crkve Božje iz Vukovara Matej Lazar Kovačević govorio o biblijskom primjeru djelatne vjere na primjeru Filipa i njegovog susreta s Etiopljaninom, što je zapisano u knjizi Djela apostolska 8, 26-40.

Drugog dana, nakon uvodne motivacije koju je vodila Milana Trbojević Palalalić, o razvoju vjere o srednjem djetinjstvu i predadolescenciji govorila je Svjetlana Mraz, dok je Timothy Ivan Špičak govorio o poveznici vjeronauka između škole, vjere i života. Nakon predavanja predstavljene su konferencija Ima nade te aktivnosti Udruge za evangelizaciju djece.

Tijekom popodnevnog dijela seminara održane su radionice koje su vodile Ildiko Hornjik o primjerima obrade nastavne cjeline Vječni život, Daliborka Uenk o uporabi lutaka u nastavi vjeronauka, Helena Topalovac o ulozi vjeronauka u predškolskoj dobi te Zdenka Kovačević o dnevnim kampovima kao obliku izvannastavnih aktivnosti.

U večernjim satima održavani su međusobni razgovori i molitveni susreti sudionika seminara.

U nedjelju je održano bogoslužje koje je vodio Špičak, a propovijedao je pastor Kovačević na temu iz knjige Lukinog evanđelja 5,1-11 ističući, između ostalog, kako snaga poziva pokreće i poslanje, a nije svejedno u čijim se rukama nalazi naš život. Zato treba dopustiti da Isus Krist uđe u naš životni čamac i neka nas vodi kroz život, naglasio je Kovačević. Dirljivo je bilo svjedočanstvo Edite Turinski iz Rijeke i Božice Šomođi iz Belišća kako su se upoznale na seminaru vjeroučitelja prije 19 godina i kako se to poznanstvo pretvorilo u duboko i trajno prijateljstvo vođeno i „začinjeno” vodstvom Svetog Duha.

Nakon propovijedi održana je Gospodnja večera, koju je vodio Špičak, a održana je na plaži pored Life centra.

Pripremio Robert Bogešić

Leave a Reply

Your email address will not be published.