09/10/2014

Promocija nove knjige Svjetlo na kraju tunela

Promocija nove knjige Svjetlo na kraju tunela

Promocija naše nove knjige “Svjetlo na kraju tunela” 5. listopada 2014. u Osijeku

 

U prekrasno uređenoj sinagogi povodom žetvene zahvale održala se promocija knjige o depresiji. Ambijent je bio izvrstan. Sve je bilo prepuno voća, povrća i kolača.

Budući da je u Hrvatskoj kao i u svijetu jako puno ljudi koji pate od depresije, ova knjiga može mnogima pomoći. U njoj su uvršteni kratki članci koje su napisali kršćanski psiholozi. Oni su ponudili jednostavne i praktične smjernice koje može svatko primijeniti u borbi protiv depresije. O knjizi je govorila Karmen Milković koja je svoju najtežu situaciju iskoristila da napiše i uglazbi prekrasne pjesme koje su nastale u mračnom tunelu života. Izvela je par pjesama iz svog repertoara.   Nevenka Khalil naglasila je da je važno spojiti teologiju i psihologiju.

Elizabeta Koprivnjak, čiji je članak u knjizi, imala je izlaganje o depresiji s psihološkog i biblijskog aspekta. Definirala je depresiju kao poremećaj raspoloženja s često nepoznatim uzrokom u kojem osoba doživljava neprestane “sahrane”. Istakla je kako su istraživanja pokazala da su i muškarci i žene jednako pogođeni tom pojavom. Hoće li netko upasti u depresiju, čak ne ovisi o tome je li on kršćanin ili ne, nego koliko je ranjiv i osjetljiv kao čovjek. Objasnila je kako negativni osjećaji podrazumijevaju tu ranjivost, a ozdravljenje se nalazi u osobi Isusa Krista. Progovorila je i o tome kako mi ne trebamo biti žrtve naših loših okolnosti, teškog okruženja ili trauma iz djetinjstva, odnosno da ne moramo biti zatvorenici naše prošlosti. Premda depresija sama po sebi nije grijeh, čovjek ipak može upasti u grešno stanje ako isključivo negativno reagira na svoje nevolje. Također, ona je podijelila svoje iskustvo u kojem su se crni oblaci pojavili kada je bila tinejdžerica. Nije imala volju ujutro ustati i dobre stvari očekivati, dok nije shvatila da to vodi do dubljeg i goreg stanja. Vidjela je iz života svog oca da su njemu jutra isto bila teška i tmurna, te da se on u takvim situacijama borio protiv depresije na način da je uzimao Božju riječ kao hranu i oružje, sve dok nije razbio sve te tamne oblake. Tako je i ona počela primjenjivati Božju Riječ u svom životu kako bi na kraju uspješno nadvladala depresiju.

Na kraju je zaključila svoj govor s biblijskim retkom “Radost Gospodnja naša je snaga.” Nehemija 8, 10

Leave a Reply

Your email address will not be published.