16/11/2012

Predavanje o počecima pentekostnog pokreta u Hrvatskoj u okviru 20. Znanstvenog skupa „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“

Predavanje o počecima pentekostnog pokreta u Hrvatskoj u okviru 20. Znanstvenog skupa „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“

Na znanstvenom simpoziju „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“ koji se održao 10. 11. u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu, Vatroslav Župančić je održao predavanje o počecima pentekostnog pokreta u Hrvatskoj.

U predavanju je  istaknuto da je pentekostni pokret započeo među Nijemcima, tzv „Štundistima“- pripadnicima Evangeličke i Reformirane crkve, početkom dvadesetog stoljeća. Ti događaji zbili su se gotovo istovremeno ali i neovisno o sličnim pentekostnim izvorištima u SAD, što ima posebnu vrijednost u istraživanjima moderne crkvene povijesti.

Taj duhovni pokret brzo se proširio među njemačkom manjinom, te je imao mnoge istaknute ličnosti poput Petera Dautermana. Njegovom vizionarskom zaslugom i izdavačkim radom -pentekostna poruka je došla  među Hrvate i druge južnoslavenske narode.

Ta vizija pokazala se presudnom u trenucima progona Nijemaca nakon Drugog svjetskog rata, jer je pentekostna nauka ostala na našim prostorima te se je mogla i dalje širiti. U predavanju se Župančić osvrnuo i na njemački pentekostni časopis „Entscheidung“.

Vatroslav Župančić