16/11/2012

Održan Global Leadership Summit

Održan Global Leadership Summit

Od 9.-10. studenog u Hypo centru u Zagrebu je održana konferencija za vođe „Vodi tu gdje jesi“, u organizaciji Udruge poslovnih ljudi Partner, hrvatskog zastupnika The Global Leadership Summita, konferencije za vođe koju je započeo Bill Hybels, pastor Willow Creek Community Church iz Chicaga, megacrkve koja broji više od 20 000 članova, u cilju poduke i ohrabrivanja vođa svih pozadina, te poticanja na veći i bolji duhovni, društveni i socijalni angažman.

Na konferenciji su prikazane izabrane poruke šestorice sudionika s prošlih GLS konferencija, a nakon svake od njih je organizator i voditelj programa Dražen Glavaš, poticajnim pitanjima upućivao na rekapitulaciju i refleksiju iznesene poruke, što je bilo od osobite koristi za sudionike, koji su mogli svoje observacije i najzanimljivije dijelove govora ili znakovite misli zapisati u radnu bilježnicu tj. vodič (koji su dobili prilikom registracije), u kojem su navedeni svi govornici, njihove teme i siže sa ključnim točkama svakog predavanja.

Uz Bill Hybelsa koji je svojim predavanjem o Svetom nezadovoljstvu otvorio skup, preko Jim Cillinsa, ekonomskog stratega i stručnjaka za menadžment koji je prezentirao razliku između dobrih i izvrsnih organizacija, te što je to što nekog čini liderom najviše razine, prvi je dan završio Hybelsovim intervjuom frontmana U2, Bona, koji je govorio o svojoj vjeri u Krista i društvenom angažmanu u cilju otpisa dugova nerazvijenih zemalja, borbe protiv AIDSA i kako ga on naziva “nepotrebnog siromaštva”.

Drugog dana smo pratili projekcije govora Gary Haugena, osnivača i predsjednika međunarodne organizacije za ljudska prava International Justice Mission, na temu kršćanske hrabrosti, te čuli potresna svjedočanstva o spašavanju djece koje su žrtve nasilja, prostitucije, zlostavljanja i ropstva, što je i cilj ove organizacije. Pastor havajske megacrkve crkve New Hope, Wayne Cordeiro iz je osobnog iskustva govorio o temi “izgaranja” u službi i rješenjima i poticajima kako spriječiti ovu “bolest” vrlo raširenu među pastorima i liderima svih profila i organizacija.

Poslovni “guru” Patrik Lencioni, osnivač i predsjednik tvrtke The Table Group, izložio je pet karakteristika nužnih za uspješno funkcioniranje timova, a skup je zatvorio Hybels porukom o tome kako pokrenuti crkvu/organizaciju s mjesta gdje se nalazi na ono mjesto gdje želi, vođena vizijom i šaptom Svetog Duha, doći jednom u budućnosti, i koji su koraci koje za to treba poduzeti, te koje su etape tog putovanja.

Glazbeni program je povjeren riječkoj grupi Kristina koji su instrumentnim skladbama i pjesmama štovanja uvodile nazočne u svako predavanje te s nekoliko skladbi sa svog albuma “Kao ruža” zatvorile ovaj skup.

U subotu je za vrijeme ručka za pastore i druge duhovne djelatnike i vođe u organizaciji Protestantskog evanđeoskog vijeća, održana kratka prezentacija dosadašnjeg rada PEV-a i najsvježije informacije o daljnjim aktivnostima.

Izuzetno sam zadovoljan ovom konferencijom, čije je iduće izdanje najavljeno za sljedeću godinu u isto vrijeme, bez obzira na format (pošto je ipak riječ o video projekcijama), jer su govornici iskusni, stručni, angažirani u svom radu i kršćanskom služenju, izvanredni prezenteri i uistinu nadahnjujući i poticajni.

Uz primjerenu dozu humora, uspjeli su nam prenijeti svoja saznanja, više nego korisne savjete, i svoju viziju vodstva. Mojoj supruzi i meni je sve doživljeno u ova dva dana bilo i bit će izuzetno korisno i ohrabrujuće  za naš rad u lokalnoj crkvi, i šire, u čitavom društvu, pošto je prenesena vizija o potrebi širenja Kraljevstva Božjeg i suočavanja s izazovima i potrebama današnjeg svijeta i društva u kojem živimo. Vjerujem da ostali sudionici koji su u približno jednakom broju došli iz crkvenih i poslovnih krugova, također na svoj način profitirali ovim skupom koji je po meni i te kako potreban, jer za izvrsno vodstvo nije samo dostatno poznavanje teologije i uredan molitveni život. A vodstvo je potreba današnjeg trenutka. Zato koristim prigodu da zahvalim Draženu Glavašu i udruzi Partner na organizaciji ovog događaja i njihovoj viziji o potrebi obučavanja lidera za bolje društvo i bolji svijet.

Goran Punda