04/06/2010

Održan VI. Sabor Protestantsko evanđeoskog vijeća

Održan VI. Sabor Protestantsko evanđeoskog vijeća

U Vinkovcima je 4. i 5 lipnja 2010. godine održan VI. sabor Protestantskog evanđeoskog vijeća u Republici Hrvatskoj (PEV), koje predstavlja koordinacijsko i savjetodavno tijelo u kojem su okupljeni Savez baptističkih crkava u RH, Evanđeoska pentekostna crkva u RH, Kristova crkva u RH i Crkva Božja u RH radi razvijanja međusobnog zajedništva, učinkovitije evangelizacije i javnog djelovanja.

Uoči samog Sabora Predsjedništvo PEV-a je na svom redovitom sastanku razmotrilo novi statut koji će biti poslan svim crkvama članicama na daljnje razmatranje i doradu.

Tema Sabora, na kojem je sudjelovalo stotinjak vjernika iz crkava reformacijske baštine te gosti iz Slovenije,  bila je “Društvena odgovornost kršćana”.

Plenarni predavači bili su rektor osječkog Evanđeoskoga teološkoga fakulteta Peter Kuzmič, sa temom „Društvena odgovornost kršćana“, predsjednik Saveza baptističkih crkava u RH Toma Magda sa temom „Što će nam vjera bez djela“ i član Predsjedništva PEV-a Krešimir Šimić sa temom „Istina koja mijenja društvo“.

Nakon predavanja slijedila je rasprava, a osim plenarnih predavanja, rasprave, slavljenja i molitve, predstavljeni su i raznovrsni crkveni projekti vezani uz društvenu djelatnost kršćana.

Središnji je zaključak Sabora da biti kršćanin ne znači “samo ići u crkvu, sklapati ruke, savijati koljena i moliti već se treba društveno angažirati”, ustvrdio je glavni tajnik PEV-a Mladen Jovanović.