13/09/2022

Konferencija Probudi se Europo 2022.

Konferencija Probudi se Europo 2022.

Od 31. kolovoza do 2. rujna 2022. godine održana je konferencija Probudi se Europo (WAKE UP EUROPE) u crkvi Filadelfia u Stockholmu (Švedska), pod pokroviteljstvom Pentekostnog europskog zajedništva (Pentecostal European Fellowship, PEF), a u suradnji s Pentekostnom europskom misijom (Pentecostal European Mission, PEM), Pentekostnom mladeži Europe (Pentecostal Youth of Europe, PYE), Europskim pentekostnim teološkim savezom (European Pentecostal Theological Association, EPTA) i Pentekostnog pokreta u Švedskoj, s više od 200 delegata iz 32 zemalja Europe.

Ova konferencija bila je prva konferencija koja je održana u živo nakon pandemije Covida19.

Ispred Evanđeoske pentekostne crkve u Republici Hrvatskoj konferenciji su nazočili predsjednik EPC-a u RH mr. sc. Damir Špoljarić, pastor EPC Radosne vijesti, Osijek i glavni tajnik EPC-a u RH, Dean Tomić, pastor u EPC Novi savez, Zagreb.

U ozračju obnovljenog zajedništva i radosnog bogoslužja, plenarne sjednice su uključivale službe koje se odnose na različita područja kao što su pobožno vodstvo, osnaživanje nove generacije, suvremena teološka pitanja, dosezanje nedosegnutih i posebno vrijeme molitve za mir u trenutnom kontekstu rata, o čemu su govorili Daniel Alma (Švedska), Leonid Biruk (Bjelorusija), Mykhail Panochk (Ukrajina), Stephan Christiansen (Norveška), Sime Frestadius (Engleska), Daniel Costanz (Belgija) i Max Chismon (Novi Zeland).

Govornik na konferenciji bio je dr. Billy Wilson, predsjedavajući Pentekostnog svjetskog zajedništva (Pentecostal World Fellowship, PWF), koji je istaknuo važnost Božjeg pomazanja dok služimo slomljenom svijetu kojemu je toliko potrebno iscjeljenje.

Tijekom konferencije održani su i sastanci koje su vodili predstavnici PEF-a, PEM-a, PYE-a i EPTA-a, koji su bili vrlo dobro posjećeni i vrlo motivirajući, kako su izjavili mnogi sudionici.

U četvrtak ujutro, PEF je održao godišnju opću skupštinu, s predstavljanjem godišnjih izvješća i izborom službenika PEF-a kao i regionalnih predstavnika koji čine novo vodstvo PEF-a, koje će služiti do 2025.

Posebno priznanje i zahvalnost izraženo je, putem počasne plakete, velečasnom Pelleu Hörnmarku, koji je služio kao predsjednik PEF-a posljednjih šest godina, a posebna zahvala uručena je švedskom Pentekostnom pokretu za financijsku potporu koju su pružili tijekom ovih godina.

Dr. Marek Kaminski, biskup nacionalnog pentekostnog pokreta u Poljskoj, izabran je za novog predsjednika PEF-a, prvog ikada izabranog iz istočne Europe. Svi izaslanici konferencije pozvani su da se pridruže molitvi posvećenja tijekom večernje plenarne sjednice, koju su vodili pastor Niklas Piensoho (Crkva u Filadelfiji) i dr. Billy Wilson.

Završnu plenarnu sjednicu obilježila je izazovna poruka novoizabranog predsjedatelja Mareka Kaminskog o odgovornosti da se vjernici uzdignu kao vjerne sluge na misijskom polju koje je Učitelj, Isus Krist, povjerio.

Iduća Konferencija planira se održati u Varšavi (Poljska) od 8. do 10. ožujka 2023.

Audio izvori konferencije biti će dostupni na web stranici konferencije: www.wakeupeurope.net

(Više možete pročitati na https://www.pef.eu/2022-wake-up-europe-conference/)