08/02/2012

Kina: Povećanje udara na kršćanstvo

Kina: Povećanje udara na kršćanstvo

(Foto: http://www.christianpersecution.info/)

O odnosu kineskih službenih vlasti prema kršćanima možete više pročitati na http://www.christianpersecution.info/. Prenosimo dijelove vijesti o pojačanom udaru na kršćanstvo u Kini.

Kineske vlasti su pojačale svoje “dugogodišnje protivljenje kršćanstvu” u Kini prošle godine, komentirala je utjecajna skupina za ljudska prava, US-based Kina Aid Association (CAA), koja u svom godišnjem izvještaju navodi podatke kako je dramatično pogoršan državni progon kršćana i crkava.

Ta statistika uključuje povećanje od 131,8 posto zatvorenih kršćana zbog svojih vjerskih uvjerenja.  “Ovaj trend pogoršanja progona traje posljednjih šest godina”, dodaje grupa, navodeći da nisu meta samo kršćani.

Tijekom 2011. godine kineski komunistički režim je uspio u stvaranju atmosfere terora kineskog naroda – u cijeloj zemlji, ali posebno u Pekingu – od područnih nacionalnih pravosudnih sustava do nacionalne razine, da kazni svoje građane, kroz otmice, prisiljene nestanke, mučenja, psihička i fizička zlostavljanja, itd.

U 2011, više od 100 utjecajnih pravnika i aktivista za ljudska prava – kršćana i nekršćana – je “nestalo”, ili su “mučeni, stavljeni pod nadzor ili kaznu”, navodi se u izvješću. “Nova vladina praksa” je u 2011. ciljana na crkve i pojedince koji imaju značajniji utjecaj u društvu.  Među onima koji su na meti je 1000 članova Shouwang Crkve u Pekingu, koja, između ostalog, ne može kupiti ili iznajmiti prostor za sastanak.

Osim toga, vodeći pravni aktivist i stručnjak za ustavno pravo Fan Yafeng je u kućnom pritvoru od prosinca 2010., a odvjetnik Gao Zhisheng, koji je “nestao” u službenom pritvoru 20 mjeseci, bio je poslan u zatvor u zapadnoj Kini služiti trogodišnju kaznu.

U izvješću CAA ističe kako zabrinjava porast korištenja mučenja protiv zatočenika, koji je za 33,3 posto veći 2011. u odnosu na 2010. godinu ….

Kineska vlada je zanijekala kršenja ljudskih prava protiv kršćana te istaknula da vjernici imaju slobodu vjeroispovijesti u službenim katoličkim i protestantskim denominacija.  Poznato je kako su dužnosnici Komunističke partije izrazili zabrinutost zbog širenja kršćanstva u zemlji.

Za epc.hr pripremio Robert Bogešić