09/02/2012

Meksiko: Sigurnosni izazovi kršćanskih misionara u Meksiku

Meksiko: Sigurnosni izazovi kršćanskih misionara u Meksiku

(Foto – http://www.christianpersecution.info/)

Kršćanski misionari u Meksiku, uključujući i strance, doživljavaju sve više sigurnosnih izazova nakon ubojstva bračnog para koji su služili gotovo tri desetljeća kao misionari Baptističke crkve. Amerikanci John Casias, 76, i Wanda Casias, 67, pronađeni su zadavljeni u utorak, 31 siječnja 2012. godine, kada su jedan ili više provalnika upali u njihovu kuću u Santiagu.

Tom prilikom su ukradeni sef, televizor i misijska vozila, zajedno s drugim stvarima. Meksički istraživači su istaknuli kako sumnjaju da je napadač poznavao svoje žrtve, jer vrata i brave nisu bili nasilno provaljeni. Djeca poginulih misionara potvrdila su kako su roditelji znali za opasnosti u tom području, gdje su radili 29 godina. Par je ubijen oko godinu dana nakon što je jedan misionar iz američke države Teksas također ubijen u Meksiku.

Sam i Nancy Davis su se siječnja 2011. godine vozili u Meksiku, kada su napadači pokušali zaustaviti njihov kamion oko 70 milja (112 kilometara) južno od Reynosa. Kada su oni odbili zaustaviti se, napadači su pucali po njima i tom prigodom ubijena je Nancy, rekli su policijski dužnosnici. Davisovi su također već tridesetak godina radili kao misionari u Meksiku…

Zbog povećanja nasilja, neke misijske skupine poduzimaju dodatne sigurnosne mjere te šalju dragovoljce na kampove sigurnosnih treninga. John David Smith, izvršni direktor američkog Baptističkog misionarskog saveza istaknuo je kako svi misionari moraju obvezno proći sigurnosnu obuku koja odgovara razini rizika u određenoj zemlji…

Najnoviji razvoj događaja ukazao je na napetosti koje postoje između s jedne strane, protestantskih kršćana i s druge strane, nevjernika i vjernika tradicionalnih crkava. U pojedinim meksičkim mjestima državne vlasti ipak su intervenirale nakon što su protestantski kršćani rekli da su pod prijetnjom protjerivanja, pa čak i smrti od strane katolika.

Pod pritiskom dužnosnika, u San Rafael Tlanalapan dogovoreno je s katolicima omogućavanje izgradnje evangeličkog crkvenog objekta, ali dalje od Katoličke crkve.

Meksički mediji izvijestili su da su lokalni katolici tvrdili kako ih je lokalni svećenik poticao na ove prijetnje, uključujući i raspeća, a neki katolički ekstremisti su prijetili da će uništiti domove desetaka kršćana.

Više možete pročitati na http://www.christianpersecution.info/

Za epc.hr pripremio Robert Bogešić