19/10/2011

John Blehm u Hrvatskoj

John Blehm u Hrvatskoj

Autor knjige „Anđeo smrti“-američki vijetnamski veteran John Blehm, boravio je početkom listopada u Hrvatskoj. Uoči Dana neovisnosti, Predsjednik države Ivo Josipović odlikovao ga je: „Redom hrvatskog pletera“ za osobiti doprinos Republici Hrvatskoj. To visoko priznanje  je kruna dugogodišnjeg rada gospodina Blehma, i njegove nesebične pomoći hrvatskim braniteljima.

John Blehm je nakon povratka iz rata obolio od PTSPa-kojeg naziva i „rakom duše“. Nakon godina teških duševnih i fizičkih problema, izlaz je pronašao kroz kršćansku vjeru. Svoja ratna i poslijeratna iskustva opisao je u knjizi „Anđeo smrti“, koju je na hrvatski prevela i priredila udruga „Reforma“.

Vrijednost ovog djela prepoznale su  hrvatske vlasti te je i predsjednica Vlade gđa Jadranka Kosor napisala predgovor za hrvatsko izdanje.

Knjiga je bila predstavljena od Vukovara do Dubrovnika. Braniteljske udruge ugostile su vrlo srdačno prihvatile Johna Blehma kao i  poruke nade koju im je donio kroz svoja predavanja.

John Blehm i njegova supruga Karen su rukopoloženi službenici crkve „Skyway“ iz Goodyeara, Arizone.Aktivno pomažu veteranima i njihovim obiteljima u SAD, kako bi  prevladali probleme koje nosi PTSP.

Vatroslav Župančić