17/10/2011

Izvještaj sa godišnje skupštine EEA

Izvještaj sa godišnje skupštine EEA
“Ljubiti Gospodina u sekularnoj eri”, moto Godišnje skupštine EEA
Bad Liebenzell (IBA) – U njemačkom gradiću Bad Liebenzellu od 17. do 21. listopada 2011. održana je Godišnja skupština Europske evanđeoske alijanse (EEA). Dio te asocijacije su i hrvatske crkve koje su okupljene u Protestantskom evanđeoskom vijeću. Ove je godine PEV predstavljao njegov potpredsjednik, pastor Giorgio Grlj. Na skupu je bilo više od 130 predstavnika nacionalnih alijansi kao i pridruženih članica EEA i gostiju.
Skup je otvoren pozdravnim riječima i riječju ohrabrenja Nicka Trampera, glavnog tajnika EEA koji je naglasio da nas Europejce pogled na svjetska kretanja u kršćanstvu može obeshrabriti, no ipak imamo dovoljno razloga vjerovati da pokreti buđenja u tradicionalnim crkvama  kao i imigrantske crkve donose jedan novi duh u Crkvu, a to je jamstvo da ona neće zamrijeti.
Rad skupa bio je podijeljen u nekoliko cjelina. Sudionici su, nastavljajući dobru praksu iz Cape Towna s Lausanne 3, bili podijeljeni u skupine po šestoro okupljenih oko stola kako bi tijekom samog događanja mogli učvrstiti i produbiti novonastala prijateljstva. Središnja biblijska knjiga koju se zajedno razmatralo i u njoj tražila inspiracija bila je knjiga proroka Danijela – čovjeka koji je u Babilonu bio stavljen u poziciju dvorskog savjetnika. Nije se povukao iz onoga što danas zovemo društvenim angažmanom ali se također nije dao asimilirati u vladajući svjetonazor. Prvi dio jutarnjeg programa završavao je propovijedima Daniela Bourdannea, glavnim tajnikom međunarodne studentske udruge (IFES – kod nas STEP) .
Na jutarnjim su predavanjima istaknuti govornici i pisci nastojali rasvijetliti europsku crkvenu stvarnost. Govorili su Evert Jan Ouweneel na temu ‘Pravila današnjeg Babilona’, Os Guinness o temi ‘Prema novoj kršćanskoj renesansi’ i ‘Prvo sloboda’, Thomas Schirrmacher (Izvršni predsjednik teološke komisije WEA – Svjetske evanđeoske alijanse) na temu ‘Služiti u jedinstvu’, Greg Pritchard o ‘Globalnoj viziji evanđelja: Strateška važnost Europe’ i Stephen Cave na temu: ‘Jeruzalem ili Babilon?’.
Poslijepodne je bilo rezervirano za seminare i radne grupe. Na seminarima je bila prilika u manjoj skupini prodiskutirati ono što se čulo na jutarnjim predavanjima. Sudionici su mogli birati između četiri ponuđena seminara: ‘Razvoji u osnivanju crkava’, a držao ga je Jiri Unger, predsjednik EEA, ‘Evanđeoski kršćani i tradicionalne crkve’ pod vodstvom Thomasa Schirrmachera, ‘Ohrabrivanje mladih vođa’ a vodili su ga zajednički Derk Copley, Vincenza la Porta i Evi Rodemann. Seminar ‘Da svi budu jedno’ vodili su Catalin Croitor i Steve Clifford, a ‘Kristolik pristup’ vodili su Julia Doxat-Purser i Christel Ngnambi. Razgovor s Juliom donosimo u Intervjuu mjeseca. Julia i Christel predstavljaju evanđeoske kršćane pri Europskoj komisiju u Briselu.
Radne su grupe svoj program imale tijekom sva tri radna dana, a pokrivale su područja: ‘Vizionarski rad s mladima’, ‘Razvoj sposobnosti kod vođa’ i ‘Okrugli stol’. Mladi su pozvani novogodišnje praznike provesti u zajedništvu s mladima iz cijele Europe u Erfurtu u Njemačkoj. Detalji na: Mission-Net-u.
Večernji su skupovi bili prigoda da se predstave nacionalni evanđeoski savezi iz Europe i po prvi put savezi iz središnje Azije. Ta su izvješća pružila priliku kako za zajedničku zahvalu tako i molitvu kako bi evanđelje nastavilo napredovati i u tim zemljama.
Predstavljene su i različite inicijative i projekti. Tako je EEA pokretač Europske mreže slobode. Riječ je o nastojanju da se pomogne žrtvama sve raširenije trgovine ljudima od kojih oko 90% žena iz uglavnom istočnih zemalja završava u raljama prostitucije. Više o toj inicijativi moguće je naći na njihovim stranicama.
Budući da je EEA preko svojih predstavnika prisutan u Briselu, a želi potaknuti i alijanse članice na aktivniji pristup društveno političkom angažmanu, izrađen je dokument o biblijski utemeljenom angažmanu u javnosti. Taj se dokument (za sada na engleskom jeziku) može naći ovdje.
Svjetska evanđeoska alijansa (WEA) koja predstavlja oko 600 milijuna evanđeoskih kršćana širom svijeta,  je zajedno sa Svjetskim savezom crkava (WCC) i vatikanskom komisijom za međureligijski dijalog potpisala dokument o kršćanskom svjedočanstvu u multireligijskom svijetu. Dokument (za sada na engleskom) možete naći ovdje.
Na radnom dijelu Godišnje skupštine razgovaralo se o  važnosti i teškoćama ureda EEA pri Europskoj komisji. Većina se složila s nužnošću da se takvo predstavljanje evanđeoskih kršćana nastavi jer zakonska regulativa može imati velike posljedice po sve ako se pravovremenim lobiranjem ne izvrši utjecaj na europske političare. No, kako to iziskuje značajna materijalna sredstva švicarski se savez obvezao poduprijeti rad ureda tijekom sljedećih pet mjeseci, a predloženo je da članice EEA jednu nedjelju po svojim crkvama prikupljenu kolektu daju kao svoj doprinos radu ureda u Briselu. Potvrđen je također mandat sadašnjim članovima Izvršnoga odbora i izabrano dvoje novih. Novi tajnik EEA, Nick Tramper iskoristio je proteklu godinu kako za upoznavanje samoga rada alijanse tako i s ljudima koji tu rade i s nekim nacionalnim savezima i alijansama. Financijska kriza odrazila se i na rad EEA.
Predzadnji je dan Skupštine iskorišten za posjet sjedištu Liebnezeller Mission. Ta je misija s preko 250 svojih misionara prisutna u 23 zemlje svijeta, a u svom sjedištu nudi obrazovanje ne samo za misiju u prekomorskim zemljama već nude i studij u kojemu povezuju Teologiju i socijalni rad u kulturološkom kontekstu. Više o samoj misiji moguće je naći na web stranicama Libenzeller Missiona. Poslijepodne je zaključeno obilaskom i razgledom obližnjeg srednjovjekovnog grada Calwa, inače rodnim mjestom poznatog njemačkog pisca Hermana Hessea.
Završno bogoslužje svoj je vrhunac imalo u Gospodnjoj večeri koja je još jednom potvrdila jedinstvo Božjega naroda kao i želju da se međusobnim ohrabrivanjem i dijeljenjem iskustva unaprijedi stvar evanđelja u Europi i Središnjoj Aziji. Naznačena je mogućnost da se sljedeće godine Skupština održi u Hrvatskoj.