26/12/2015

Bog se učovječio kako bi ljude pobožanstvenio

Dana 26. prosinca 2015. godine u Međureligijskom magazinu Duhovni izazovi na HRT-u gostovao je dr. sc. Peter Kuzmič, kršćanski teolog i etičar s Evanđeoskog teološkog fakulteta, Osijek.
Na upit voditelja emisije Augustina Bašića koliko je i danas blagdan Božića izazov i poziv svim ljudima dobre volje, dr. sc. Kuzmič je istaknuo kako je važno tražiti smisao Božića, jer se danas lako može izgubiti između potrošačke ludosti te sentimentalne duhovnosti i sveprisutnog folklora. Božić je Božji ulazak u povijest, Bog se utjelovio i donio je poruku spasenja, mira i nade, kazao je dr. sc. Kuzmič.
Komentirajući tvrdnju voditelja Bašića da je ulaskom Krista u povijest upostavljen jedan čvrst dijalog između Boga i čovjeka, dr. sc. Kuzmič je ustvrdio kako je Bog sagradio time most između vremena i vječnosti, jer je Bog postao čovjekom kako bi čovjeka vratio Bogu te se On učovječio kako bi ljude pobožanstvenio.
Govoreći o današnjem Božiću i pojmu „obezboženom božiću“, Kuzmič je naglasio kako danas taj blagdan najviše slave trgovci i mnogo toga je iz tradicije koja nije sasvim kršćanski oblikovana ušlo u božićna slavlja. Uvijek se moramo vratiti izvornom Božiću i Isusu Kristu gdje je u središtu otkupiteljska poruka, zaključio je Kuzmič, dodajući kako je Božić blagdan dijaloga u kojem je Bog stupio u dijalog s čovjekom.
Kao poruku svim vjernicima i političkoj javnosti, dr. sc. Kuzmič je naglasio kako treba poći za Kristom, koji je Put, Istina i Život, te se ne smije zadržati samo kod štalice već treba čitati evanđelja u njihovoj cjelini.
Za epc.hr pripremio Robert Bogešić
(preuzeto s pev.com.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published.