10/11/2011

400-ta obljetnica Biblije Kralja Jamesa

400-ta obljetnica Biblije Kralja Jamesa

U organizaciji zagrebačke Udruge Anglikana i Hrvatskog biblijskog društva 10. studenog 2011. godine na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu održalo se predavanja povodom 400-te obljetnice Biblije Kralja Jamesa (King James Bible). Pred 70-ak nazočnih, uključujući veleposlanika, bibličara, profesora i studenta raznih fakulteta te ostalih zainteresiranih, svoja predavanja održali su vlč.dr. Richard Major, Janet Berković i dr. Jutta Henner.

Dr. Richard Major (doktorirao je renesansnu književnost, anglikanski svećenik u Ljubljani) održao je predavanje pod naslovom Barut, pljuckanje i pergament – neobično podrijetlo najslavnije engleske Biblije. Opisao je Kralja James kao ružnog, podlog, lošeg kralja, makar nije pamčen kao takvog, nego zbog naredbe da se napravi revidirani prijevod Biblije na engleskom. Janet Berković (magister engleskog jezika i književnosti, Udruga Anglikana) održala je predavanje pod naslovom Knjiga koja je promijenila svijet – utjecaj Biblije King James na engleski jezik i književnost i pokazala kako je današnji engleski jezik prožet riječima i metaforima tog prijevoda, i kako je kroz stoljeća bio izvor i model za pisce, slikare i umjetnike. Dr. Jutta Henner (Austrijsko biblijsko društvo) je održala predavanje pod naslovom King James Bible – prekretnica prema suvremenim načelima prevođenja BiblijeIstaknula je sličnosti između načela prevodioca te Biblije i današnjih načela United Bible Societies, poput timskog prevođenja, prijevoda s izvornih biblijskih jezika, prevoditelja koji su izvorni govornici, suradnja sa Crkvom, itd.

Želimo istaknuti potporu Učiteljskog fakulteta, koji je ponudio krasni prostor za predavanje, a čiji je studentski zbor vježbao i izveo dvije prikladne engleske crkvene pjesme iz 17. stoljeće s riječima KJB-a.

Nakon predavanja, nazočni su mogli pregledati izložene Biblije na engleskom i hrvatskom, te dva povijesna primjera Biblije Kralja Jamesa, a razgovor i druženje su nastavili uz domjenak koji je donirao Večernji list, medijski pokrovitelj.

Predavanja i PowerPoint prezentacije (na engleskom jeziku) se nalaze na web stranice www.anglican.hr

Janet Berković