05/06/2013

Utisci sa prve Single Conference

Utisci sa prve Single Conference

Obeshrabrujuće je kada vas prije polaska na put prognostičari bombardiraju tmurnim vremenom preko vikenda, na koje ni svi ovi sudionici nisu imuni, jer će biti loše raspoloženi. Da, bit će kiše! Pokisli i mokri ‘ko miševi’ ulazimo u zgradu na konferenciju za slobodnjake u Orahovici. Bolje da nas tada živo oko nije ugledalo, jer neki od nas nismo bili nimalo simpatičan prizor, osobito za koju slobodnu curu.

Marija Koprivnjak u uvodnom dijelu programa, u petak navečer, svojim govorom ohrabrila je svih 25 sudionika prve Single Conference (konferencije za slobodnjake) održane u prostorima EPC-a u Orahovici. Iz vlastita svjedočanstva glede Božje vjernosti, naglasila je kako bismo trebali znati da smo voljeni, i kao takvi vrijedni, jer nas ISUS LJUBI! Bez obzira na obitelj kojom ju je Bog blagoslovio, niti jedan odnos nije toliko dragocjen, kao onaj s Gospodinom. U svojoj usamljenosti koju je godinama proživljavala znala je da joj je On vjeran, i da se u svakoj situaciji upravo na Njega mogla oslanjati.

Nakon dirljivog slavljenja koje su predvodili Matej Sakač i Elizabeta Koprivnjak, zajedno s Ivanom Domaćinović, organizacijski tim i voditeljica cijelog programa konferencije, Debora Špoljar, na ležeran način ugostila je i intervjuirala pastora Danijela Lustiga iz Pule. Suočen s ozbiljnim, pa i ”škakljivim” pitanjima pastor Lustig se izuzetno dobro snašao, te nas svojim odgovorima vodio kroz svoje životne proputovanje. Govorio je o problemima rane mladosti, kušnjama kroz koje je prolazio, potresnim iskustvima borbe sa samim sobom, problemima samačkog života, čudesnog osvjedočenja glede službe u koju ga je Gospodin pozvao, pa do sadašnjeg života u braku. Najbitniji naglasak dan je po pitanju Božje vjernosti i obećanja, danog mu u vezi supruge koja će doći iz daleka kraja, a na koju je poprilično dugo čekao. No, obećanje se ostvarilo godinama kasnije, te se prije nepune tri godine, u svojoj 48. godini oženio sa suprugom Fabiolom iz Čilea. Isplatilo se čekati!

Drugog dana jutarnji program započeo je s molitvom u 8:00 sati, nakon kojega je Fabiola sa sudionicama konferencije podijelila Riječ, popraćenu suzama i smijehom sudionika, na temu iz 1. Korinćanima 7,8 gdje Pavao govori o tome kako je dobro biti sam. Mukotrpno djetinjstvo kroz koje je sama odrastala, kao i cijeli život je predivan primjer Božjeg vodstva. Služeći kao misionarka u Čileu, doživljavala je strašna i neugodna iskustva. Unatoč tome bila je prvenstveno usredotočena na Gospodina i sve radosno podnosila (Fil 4,13). Iako je vjerovala da se nikada neće udati i da joj je Gospodin jedini Suprug, Bog ju je doveo bratu Danijelu u Pulu, s kojim se i vjenčala. Na kraju jutarnjeg dijela programa suprug i ona su se pomolili za slobodnjake koji su to htjeli. Na vrlo zanimljiv način nam je Vinko Kiš svojim prezentacijama dočarao dobro poznatu priču o ljubavnom paru roda – Malenoj i Klepetanu, za koje ”ljubav nikada ne prestaje”.

U večernjem dijelu programa zanimljivosti iz braka na razini intervjua podijelili su mladi bračni par Pavel i Iva Stanojević iz Slovenije, a na izuzetno zanimljiv način predavanje su održali Žuža i njezin suprug Taiwo Onasoga, crnac iz Nigerije, kojega nikada nije zamišljala kao supruga. Predivno je kako je Bog spojio dva totalno različita karaktera, koje je postupno mijenjao. Vrlo iskreno su ispovijedali da život u braku uopće nije toliko neophodan kakvim ga prezentira naša okolina. Treba čekati na Gospodina, a ne se pokušavati silom oženiti za bilo koga, kako kaže redak iz Pjesme nad pjesmama 3,5: ”Zaklinjem vas, kćeri Jeruzalemske, ne budite ljubav moju, dok sama ne bude htjela!”

U nedjelju ujutro, za vrijeme bogoslužja u mjesnoj zajednici, propovijedao je brat Danijel Lustig iz Pule, pritom nas ponovno hrabrio mnoštvom svjedočanstava kako je Bog uvijek vjeran u svojim obećanjima, ako tražimo prije svega njegovo kraljevstvo.

Ma uopće nije teško biti sam, ako smo prvenstveno usredotočeni na Gospodina. Naša svijest njegove kontrole nad svakom okolnosti, a i vjernosti u svakom pritisku samcima daje krila da se izdignu iznad svake krize na njihovom životnom putu.

Kiša je i taj posljednji dan nastavljala padati natapajući orahovački krajolik, dok su naša srca bila preplavljena kišom Božje milosti. Trodnevna konferencija nam je otvorila oči tako da sada vidimo i Boga i sebe na jedan uzvišeniji način, iz neke drugačije dimenzije. Termin ”samac” ne postoji, jer Gospodin, naš Zaručnik, je uvijek s nama. U nadi da će se sve dogoditi najkasnije sljedeće godine, ostaje jedan veliki pozdrav ‘Do viđenja’.

Nenad Adžić