11/01/2013

Uspješno održana 2. akcija Agape

Uspješno održana 2. akcija Agape

U razdoblju od 17. studenog do 15. prosinca 2012. održavana je zimska humanitarna akcija Agape za pomoć siromašnima, potrebitima i nemoćnima. Akcija je imala iznimno dobar odjek, a sastojala se od dva dijela.

Prvi dio akcije sastojao se od prikupljanja rabljene robe i artikala te sortiranja, a donatori su kroz spomenute aktivnosti zaista pokazali svoju darežljivu stranu, o čemu svjedoči i činjenica da su donirali ne samo na dan službeno objavljenog prikupljanja, nego i kroz cijeli period akcije, čak i izvan službenih termina. Zaista smo zahvalni za svako otvoreno srce i za svako ohrabrenje i poticaj te molitvenu potporu kojom su nas svi neumorno pratili. Već u prvom dijelu akcije bilo je vidljivo koliko će ostatak biti uspješan, jer su donatori i volonteri i potrebiti disali istim plućima, što kroz veliku dozu velikodušnosti, što kroz trud koji su ulagali u aktivnosti.

Drugi dio akcije obilježila je humanitarna rasprodaja prikupljene rabljene robe i artikala u prostorima Kosirnikove 76, ovoga puta u dvostruko većem izložbenom prostoru i sa trajanjem od punog tjedna, čime se zaista otvorila mogućnost da posjeti mogu biti kroz gotovo cijeli dan i da se bude na raspolaganju svima koji se na akciju namjeravaju uključiti. Odaziv je ovoga puta ponovno bio jako dobar, okrunjen blagoslovima i živim svjedočanstvima. Cjelokupna akcija je ispala izvan svih očekivanja, jer prvobitna slika obilnog snijega u Zagrebu nije obećavala puno, ali je kroz snježne pahulje i kaos u prometu stiglo ohrabrenje. Otvorila su se vrata da akcija bude svaki dan unutar cijelog radnog tjedna. Kroz to smo odlučili smo da ćemo i dalje, uz Božju pomoć, takve aktivnosti održavati tijekom dužeg perioda, što je mnogo bolja opcija. Akciju su uspjeli posjetiti i oni koji su obavijest primili putem Interneta i koji su dolazili iz dalekih naselja. Zaista je mnogo ljudi bilo ohrabreno, pomoć je poslana najosjetljivijima, a zajedništvo je ponovno bilo kao u danima rane Crkve.

Kao i prošli puta, ujedinili su se razni volonteri sa različitih strana, a ovoga puta smo oformili i poseban kutak izložbenog prostora u kojem su posjetitelji mogli popiti topli čaj, kavu, opušteno razgovarati ili se samo odmoriti ili pročavrljati prije odlaska.

Koliko je pozitivnih odjeka bilo u cijelom navedenom periodu svjedoči prekrasna priča o mladiću koji je tek izišao iz zatvora i koji je kroz mnogobrojne situacije nove svakodnevice nebrojeno puta naišao na zatvorena vrata vezana uz priliku koja mu se pruža kako bi se svojim radom mogao ponovno vratiti u normalan život. Volontirajući na akciji Agape vratio mu se osmjeh na lice i dobio je novu nadu i novo ohrabrenje za proces obnove i novi svjetliji početak. Kako je ovo bila predbožićna akcija, korištena je svaka prilika da se govori o pravim vrijednostima, pa su i mnogi nevjerni sudionici bili dotaknuti Isusovim duhom koji je donosio prave blagoslove kroz sve svakodnevne aktivnosti.

Ovom se rasprodajom mislilo i na naugroženije, stoga se pomoć slala i Romima u Međimurje, socijalno ugroženoj obitelji u ličko mjesto Brinje, siromašnoj obitelji u Bosnu i Hercegovinu te beskućnicima na području grada Zagreba.

Ovom prilikom želimo zahvaliti Bogu koji je sve vodio svojom brižnom rukom, vrijednim i predanim volonterima, donatorima, crkvama, prijateljima te molitvenim ratnicima koji su na razne načine pružili snažnu podršku cjelokupnom radu i koji su velikim dijelom bili zaslužni za uspješan završetak ove velike zimske akcije za pomoć siromašnima, potrebitima i nemoćnima.

Najveće ohrabrenje stizalo je kroz učestala pitanja: “Kada će akcija biti ponovo?”, a onima koji strpljivo čekaju nove aktivnosti i podupiru svojim entuzijazmom i vjerom ostavljamo riječ nade kako se ponovno vidimo – uskoro, u akciji proljeće/ljeto!

Ines Đulabić