28/02/2011

U Zagrebu održan susret predstavnika vjerskih zajednica u Hrvatskoj

U Zagrebu održan susret predstavnika vjerskih zajednica u Hrvatskoj

Na Sedmom međureligijskom susretu predstavnika vjerskih zajednica u Hrvatskoj, održanom u ponedjeljak 28. veljače 2011. u prostorijama Islamskog centra Zagreb, sudjelovali su: predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog sisački biskup msgr. Vlado Košić, tajnik istoga Vijeća prof. dr. sc. Jure Zečević, protojerej stavrofor Srpske pravoslavne Crkve o. Marinko Juretić, ikonom Bugarske pravoslavne Crkve o. Emil Cenov Angelov, protojerej Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije o. Kirko Velinski, generalni vikar Evangeličke crkve u RH Branko Berić, biskup Reformirane kršćanske (kalvinske) Crkve u Republici Hrvatskoj Endre Langh, predsjednik Saveza baptističkih crkava u RH Toma Magda, glavni tajnik Evanđeoske pentekostne crkve u RH mr. sc. Vedran Đulabić, pastor Staniša Margarić, Predsjednik Hrvatske konferencije Kršćanskih Adventističkih crkava, rabin Koopćine Zagreb Luciano Moše Prelević, rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotel Da Don i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH muftija Ševko ef. Omerbašić. 

 

Glavna tema susreta bila je obitelj u hrvatskom i globalnom kontekstu. Nakon rasprave usvojena je i opsežna „Zajednička izjava o obitelji“ koja sadrži zajednički nauk i stavove pripadnika svih okupljenih vjerskih zajednica i koja je dostupna cjelokupnoj vjerničkoj i društvenoj javnosti.

 

Polazeći od iskustva da je suvremena obitelj ugrožena u brojnim segmentima njenog postojanja i osvjedočeni o njenom nezamjenjivom značaju za društvo i ljudski rod uopće,  predstavnici triju monoteističkih religija u Hrvatskoj, židovske, kršćanske i islamske, zalažu se u Izjavi za širu javnu i društvenu  potporu očuvanju i ozdravljenju obitelji u Hrvatskoj, za prožimanje odgoja u obitelji istinskim vrednotama i vrlinama, za obitelj kao zajednicu u kojoj se ne živi samo radi sebe već i radi drugoga, jer drže da samo tako obitelj može postati jamac kvalitetnijih međuljudskih odnosa i bolje budućnosti društva i čovječanstva. 

 

Na susretu se raspravljalo i o drugim aktualnim temama u Hrvatskoj i svijetu. S obzirom na prosvjede koji su se ovih dana događali u Hrvatskoj, visoki vjerski predstavnici ističu pravo građana na demokratsko izražavanje putem prosvjeda, ali osuđuju svaki oblik nasilja.

 

S obzirom na aktualna događanja u arapskom svijetu na susretu je izraženo mišljenje da ih treba sagledavati prvenstveno u kontekstu zahtjeva za  demokratskim promjenama ne stavljajući u prvi plan islam kao religiju, što se često prezentira u medijima. Visoki predstavnici suosjećaju sa svim žrtvama  koje su pogođene ovim nemirima i izražavaju želju i očekivanje da nakon ovih promjena dođe do stabilnog mira na tome području.

 

S obzirom na prisutnost vjerskih zajednica u javnim medijima, predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, apeliraju da se poštuje sporazum sa HRT-om  iz 2005. godine, kako bi ti mediji mogli biti u većoj mjeri i servis građana vjernika.

 

Cjeloviti tekst zajedničke izjave možete pogledati

 ovdje.