07/08/2013

U Orahovici se susrelo više od 1.000 mladih iz cijelog svijeta

U Orahovici se susrelo više od 1.000 mladih iz cijelog svijeta

U Evanđeoskoj pentekostnoj crkvi „Betanija“ u Orahovici punih 40 godina organiziraju se ljetni kampovi. Kampovi su u Orahovici pokrenuti 1973. godine, a prekinuti samo u vrijeme Domovinskog rata i tijekom renoviranja i nadogradnje evanđeoske crkve. Tijekom godina održavanja kampova, u evanđeoskoj crkvi u Orahovici okupljali su se sudionici – djeca, mladež i odrasli – iz cijele Hrvatske, Europe i svijeta. Svake godine kampovi su podijeljeni u dobne skupine, a prije tri godine pokrenut je i kamp za obitelji.

Ove godine slavimo 40. godišnjicu naših ljetnih kampova i vrlo smo ponosni na taj veliki jubilej. Tijekom godine imamo ukupno šest kampova, ali ovi ljetni su najbrojniji i najzanimljiviji. Svaki kamp ima svoj tim koji je odgovoran za organizaciju i programski dio, dok smo mi Orahovčani domaćini i brinemo se da u kampu ništa ne nedostaje. Ovaj kamp možemo nazvati kampom duhovne obnove kako za odrasle tako i za djecu – kaže jedna od domaćica kampa, Lidija Stojković.

Od početka srpnja u Evanđeoskoj pentekostnoj crkvi Betanija, u Orahovici, počeli su ovogodišnji ljetni kampovi, koji su do sada prošli stariji od 18 godina, zatim dvije grupe djece i mladih, a potom tinejdžeri u dobi od 13 do 17 godina, njih 90 iz cijele Hrvatske.

Orahovica je prekrasna, ambijent nas opušta i zato ovaj ljetni kamp jednostavno nazivamo “Mjesto susreta”. To je kamp kršćanskog karaktera, želimo da mladi dožive duhovna iskustva, izgrade prijateljstva, ali i uče o kršćanskim vrijednostima i biblijskim temama. Program je tematski oblikovan i primjeren svakom uzrastu: od igara, radionica, šetnji, koncerata, pa sve do predavanja o biblijskim, duhovnim i općeživotnim temama – kaže glavni voditelj kampova u Orahovici, Zagrepčanin Ratko Medan.

Medan naglašava kako su priređene radionice svih vrsta – dizajnerske, medijske, dramske, glazbene, likovne…

Na završnim danima sudionici prezentiraju sve ono što su napravili i naučili tijekom boravka u kampu. Ja sam već punih 13 godina na kampu u Orahovici i oduševljen sam kako se ovaj gradić razvija. U tom smjeru i mi želimo dati nešto za ovaj grad, ne želimo biti samo prolaznici. Tako smo proteklih godina sudjelovali i u uređenju objekata na Jezeru, organizirali čišćenje orahovačkih šuma i parkova… Želimo zahvaliti ovome gradu što se mi u njemu osjećamo ispunjeno. Planiramo iduće godine kolektivno dobrovoljno dati krv ovdje u Orahovici. Dakle, želimo probuditi svijest mladih ljudi i graditi cjelovite osobe, potaknuti fizički, psihički i duhovni razvoj – zaključio je Ratko Medan.

Kampovi će ove godine završiti 11. kolovoza, a može se već sada reći da je ovo ljeto kroz Orahovicu prošlo više od tisuću mladih ljudi.

Vladimir Grgurić

Preuzeto iz Glasa Slavonije koje možete pročitati http://www.glas-slavonije.hr/206632/4/U-Orahovici-se-susrelo-vise-od-1000-mladih-iz-cijelog-svijeta