24/01/2012

Teološko-pastoralni tjedan

U organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta održan je 52. teološko-pastoralni tjedan u razdoblju od 24. do 26 siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu. Tema ovogodišnjeg teološko-pastoralnog tjedna bila je “Crkva u Hrvatskoj u perspektivi europskoga društva”, a nazočno je bilo oko 700 svećenika.

Dekan KBF-a mons. prof. dr. Josip Oslić, nakon pozdravnih riječi je izjavio da se nakon referenduma za ulazak Hrvatske u Europsku Uniju “i za Crkvu u Hrvatskoj otvara jedna nova stranica naše nacionalne povijesti”. U nastavku je rekao: “S pravom se u tom kontekstu postavlja pitanje: Koja će biti uloga Crkve u novonastaloj situaciji? I drugo važno pitanje: Hoće li Crkva, kakva je sada, imati snage i sve potrebne potencijale da odgovori na izazove vremena koji će se artikulirati na razini sveprisutnih sekularizacijskih i globalizacijskih procesa, koji su zapravo postali sastavni dio suvremene europske stvarnosti.”

Kao i proteklih godina u sklopu teološko-pastoralnog tjedna, izdavačke kuće izlagale su i prodavali knjige. Među izdavačima sudjelovao je i kršćanski nakladni zavod Izvori, te su predstavljena neka od novih izdanja, između kojih izdvajamo „Čudo Božića“ autorice Elisabeth Mittelstadt i „Prijatelji bez povlastica“ autora Ron Luce. Među najprodavanijim knjigama bile su knjige „Čudo Božića“, „Zajednički život“ i „Cijena učeništva“ od Dietrich Bonhoeffera, „Život po Duhu Svetom“ George O.Wooda i cd „Ljubav, radost, mir“ pjesme za djecu i odrasle.

Vrijeme provedeno na teološko-pastoralnom tjednu bilo je blagoslovljeno, što zbog druženja, što zbog zanimljivih tema koje smo mogli voditi sa posjetiteljima i potencijalnim kupcima.

Andreja Mil