22/03/2014

Tajnik WEA pozvao vlade da službeno priznaju crkve reformacijske baštine u Izraelu i na palestinskim teritorijima

(Foto:  http://www.al-monitor.com/)
19. ožujak 2014.
Dr. Geoff Tunnicliffe, glavni tajnik Svjetske evanđeoske alijanse (WEA), sudjelovao je na Trećoj konferenciji ’Krist na kontrolnoj točci’ čiji je domaćin Betlehem Bible College u Betlehemu, gdje je govorio o važnosti izgradnja mira, te se sastao s predstavnicima izraelske i palestinske vlasti, pozivajući ih da se odobri službeno priznanje evanđeoskih crkava.
‘Dok kršćani u Izraelu i Palestini imaju slobodu bogoslužja, još uvijek postoje neke značajne nepravde koje se trebaju ispraviti’, izjavio je dr. Tunnicliffe u svom govoru, naglašavajući kako evanđeoski kršćani stanuju u ovoj zemlji već dugi niz godina ali još uvijek njihove crkve nemaju službeno priznanje od strane države.
Za razliku od etabliranih tradicionalnih denominacija, evanđeoske crkve trenutno ne uživaju u nekim od temeljnih prava u svezi s brakom, sprovodom i drugim vjerskim pitanjima.
Dr. Tunnicliffe je pozvao vladu Izraela i palestinske vlasti da odobre ovo priznanje, jer to nije samo poziv za pravdu i demokraciju, nego će to stvoriti stabilnije okruženje. Evanđeoski kršćani u ovoj regiji daju doprinos izgradnji prosperitetne i napredne zajednice, a tretira ih se kao građane trećeg reda kako ne bi sudjelovali u ostvarivanju zajedničkog cilja ili čak da ne ostanu u zemlji, istaknuo je Dr. Tunnicliffe.’
Nakon konferencije, dr. Tunnicliffe je imao vrlo konstruktivne sastanke s visokim čelnicima izraelskog ministarstva vanjskih poslova, nekoliko drugih državnih dužnosnika, židovskih znanstvenika i rabina, a također i palestinskim premijerom. Razgovarali su o priznanju evanđeoskih kršćana u Svetoj zemlji. Tijekom svog posjeta također se sastao s čelnicima evanđeoske alijanse Izraela i Vijeća mjesnih crkava reformacijske baštine u Svetoj zemlji (palestinskim teritorijima=, koje su nacionalne članice tijela Svjetske evanđeoske alijanse .
Govor Dr. Tunnicliffe’s OVDJE. na Trećoj konferenciji “Krist na kontrolnoj točci.’ Dr. Tunnicliffe’s OVDJE
(preuzeto s pev.com.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published.