30/09/2014

Sabor Evanđeoske pentekostne crkve u Republici Hrvatskoj (EPC RH)

Sabor Evanđeoske pentekostne crkve u Republici Hrvatskoj (EPC RH)

U prostorima Evanđeoske pentekostne crkve Hosana u Puli održan je 27. rujna 2014. Godišnji sabor EPC u Republici Hrvatskoj na kojoj je sudjelovalo 90-tak predstavnika evanđeoskih pentekostnih crkvi iz Hrvatske te predstavnici paracrkvenih organizacija i institucija. Saborom su predsjedavali mr. sc. Damir Špoljarić, predsjednik EPC, dr. sc. Vedran Đulabić, tajnik EPC i Milan Špoljarić, dopredsjednik EPC.

Nakon uvodnih riječi molitve i pozdrava upućenih od predsjednika EPC mr. sc. Damira Špoljarića te pastora pulskih crkvi Danijela Lustiga i Nebojše Đurića, slavljenje Gospodina je vodio glazbeni tim sastavljen od glazbenika iz pulskih crkvi.

U prvom dijelu Sabora, koji je imao temu “Izazovi suvremene obitelji”, govorio je dr. Clemm Persaud iz Kanade, koji je naglasio, između ostalog, kako treba vratiti svetost obitelji, jer brak predstavlja “sveti savez”, koji treba biti primjer budućim generacijama. Zato treba u obitelji postojati “obiteljski oltar” gdje se ima vlastito tiho vrijeme s Bogom, čita se Božja riječ i obavlja molitva i blagosiljanje obitelji i djece.

U nastavku Sabora podneseni su izvještaji o aktivnostima lokalnih crkvi po regijama Hrvatske, koje su podnosili pastor EPC Pula Danijel Lustig za područje Istre, pastor EPC Krista Kralja Rijeka Milan Špoljarić za područje Rijeke i Kvarnera, pastor EPC Dar milosti Šibenik Laslo Hornjik za područje Dalmacije, pastor EPC Milost i istina Karlovac Oliver Buljat za područje središnje Hrvatske te pastor EPC Radosne vijesti Osijek Damir Špoljarić za područje Slavonije.

U drugom, radnom dijelu, Sabora razgovarano je o predstojećim događajima tijekom 2014. i 2015. godine, kao što su održavanje susreta Kraljevih kćeri, Čuvara brata svoga, regionalnih sastanaka, vjeroučiteljskih seminara, ljetnih kampova u Orahovici i sličnih aktivnosti. Dopredsjednik EPC i pastor EPC Rijeka br. Špoljarić predložio je da se tijekom studenoga ili prosinca održi u Zagrebu zajedništvo vjernika EPC u postu i molitvi, dok je br. Marijan Vidić podnio financijsko izvješće.

Razgovarano je o dokumentu Temeljna načela sudjelovanja zajednica, službenika i vjernika EPC RH u ekumenskim i drugim aktivnostima s drugim kršćanskim vjerskim zajednicama.

O aktivnosti Humanitarne udruge Oaza iz Rovinja govorila je predsjednica Udruge Eva Bačac-Husak, dok je o radu Udruge građana Smirna, u okviru koje djeluje Dom za umirovljene duhovne radnike i ostaje vjernike “Smirna” pri EPC u Belišću govorila Danijela Majetić. Pastor EPC u Hrvatskoj Kostajnici Nikola Škrinjarić govorio je o humanitarno-karitativnim aktivnostima pomaganja u Gunji i duhovnim iskustvima u radu s nastradalima od poplava.

Petra Bohal izvjestila je Sabor o aktivnostima održavanja kampova u Orahovici, dok je Jeremy Bohal upoznao nazočne s aktivnostima Royal Rangersa (Kršćanskih izviđača) Hrvatska. O aktivnostima Biblijskog instituta Zagreb govorio je akademski dekan Instituta dr. sc. Stanko Jambrek.

Tijekom Sabora održana je služba rukopolaganja br. Đene Nikolića za pastora EPC Darda, koja je prva romska EP crkva u RH.

Sudionicima Sabora uručeno je Izvješće o radu vjeronauka u EPC RH za šk. god. 2014.715, koje su sastavili predstavnici EPC RH u Mješovitom povjerenstvu Vlade RH za vjeronauk u javnim školama i vjerski odgoj u javnim predškolskim ustanovama.

Na kraju Sabora, a prije zajedničke fotografije, u zajedništvu vjernih Gospodnju večeru vodio je pastor EPC Radosna vijest Zagreb Ivan Glavačko, a dijelili su je pastor EPC Betanija Orahovica Slobodan Stojković i pastor EPC Labin Josip Belušić.

 

Robert Bogešić

Leave a Reply

Your email address will not be published.