21/05/2011

Recesija i evanđelje 1

U Knjižnici „Bogdan Ogrizović„ u Zagrebu, održano je u srijedu 16. veljače 2011. godine predavanje sa aktualnom temom „Recesija i Evanđelje“. Organizator predavanja bila je EPC „Stijena spasenja„ iz Zagreba. Nazočni su mogli čuti zanimljive podatke o uzrocima ekonomske krize od stručnjaka sa tog područja Dejana Tomića, direktora financijske institucije u stranom vlasništvu.

Tomić je istaknuo da je :..“ recesija posljedica i sastavni dio gospodarske krize koja nije izazvana jednim “okidačem”, već prema mišljenju stručnjaka ima više razloga koji pokazuju određenu kompleksnost. Ipak, ukoliko navedemo nekoliko ključnih razloga, iz njih je jednostavno izvući određen zaključak: recesija je potaknuta zahtjevima vlasnika, dioničara i drugih investitora za sve većim profitima u cilju nastavka osobnog bogaćenja.

Realni dohodak pojedinca nije rastao istim tempom kao i potrošnja, a razlika se pokrivala dodatnim zaduženjem (krediti, kartice, leasing itd) U jednom trenutku balon se toliko napuhao da je jednostavno „eksplodirao“, a zatim su se financijska tržišta strmoglavila . Procjenjuje se da je u roku nešto manjem od dvije godine (2008 do kraja 2009) zbog posljedica krize vrijednost ukupne imovine globalno pala preko 50 bilijuna dolara.

Pastor Oliver Buljat iz Karlovca, istakao je zatim : kako se Biblija i ekonomisti slažu oko uzroka krize, a to su pohlepa i požuda. Naveo je i niz biblijskih primjera poput kralja Salamona koji je posjedovao ogromno materijalno bogatstvo, ali je tvrdio da je ono isprazno te da je jedino istinski vrijedno:“ bojati se Boga i vršiti njegove zapovjed“.

Kršćanski odgovor na krizu nalazi se u živom odnosu sa Spasiteljem: Isusom Kristom, koji može dati opće i osobne smjernice za izlazak iz problema uzrokovanih krizom. Umjeren i svrhovit život može nas izbaviti od današnjih napasti prekomjernog zaduživanja, depresija i stresa. Ipak konačnu pobjedu nad krizama ovog vremena, kršćanski vjernik nalazi u nadi u uskrsnuće i vječnog života s Gospodinom Isusom Kristom.

Nakon predavanja uslijedilo je druženje u kojem su zainteresirani mogli i osobno razgovarati s predavačima.

Vatroslav Župančić