20/03/2020

Priopćenje Tajništva EPC RH u svezi Odluke o mjerama ograničenja društvenih okupljanja

Priopćenje Tajništva EPC RH u svezi Odluke o mjerama ograničenja društvenih okupljanja

Drage sestre i braćo,

Stožer Civilne zaštite RH donio je Odluku o mjerama ograničenja društvenih okupljanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19. ožujka 2020. godine temeljem koje su u točki III. zabranjuje održavanje javnih događanja i okupljanja više od 5 osoba, uključivo i vjerska okupljanja.

Kao što dobro znate, crkva je u ovom slučaju zajednica živih ljudi, a ne zgrada. Isto tako vam je poznato da zgrada nije podložna bolestima, ali crkva je! Da, i mi se možemo razboliti, a i prenijeti bolest drugim ljudima – u aktualnom slučaju riječ je o korona virusu. Naša je odgovornost da budemo mudri, solidarni i odgovorni. Mudrost je sadržana i u jednoj zgodnoj izreci američkih kršćana: “Vjeruj Bogu, ali zaključavaj auto”. Mi trebamo biti mudri i oprezni, ali bez panike. Trebamo se pridržavati uputstava nadležnih institucija, moliti za njih, da bismo imali miran (i zdrav) život u pobožnosti.

Dakle, bogoslužja i svih drugih aktivnosti u prostorijama crkava do daljnjeg nema. Neke crkve imaju bogoslužja preko interneta, pa se slobodno obratite jedni drugima radi organizacije ili priključivanja, ukoliko sami niste u mogućnosti organizirati isto.

Provjeravajmo stanje jedni drugih, pitajmo starije i ugrožene da li im što treba, obavimo kupnju umjesto njih.

Bog nam je dao i mudrost i vjeru. Jedno uključuje drugo.

Želimo svima obilje Božjeg blagoslova i zdravlja,

 

Dean Tomić

Tajnik EPC

Leave a Reply

Your email address will not be published.