18/03/2019

Poniznost i ponos

Poniznost i ponos

Dana 17. ožujka 2019. godine u Evanđeoskoj pentekostnoj crkvi (EPC) Radosna vijest, Zagreb, nakon uvodnih riječi dopastora lokalne crkve dr. sc. Danijela Berkovića, propovijedao je propovjednik Mihael Jonke koji je govorio o odnosu poniznosti i ponosa.

Propovjednik Jonke naglasio je, između ostalog, kako je poruka današnjeg kršćanstva „biti prepoznat po djelima ljubavi“, jer u današnjem svijetu nedostaje ljubav i ljudi vape za plodovima ljubavi. Svijet u kojem živimo prepun je samodokazivanja i ponosa čime se želi biti bolji od drugoga.

A upravo je Isus Krist pokazao svojim primjerom, kada je došao među nas, kako u poniznosti, a ne u ponosu i samouzdizanju, Bog uzdiže osobu i ispunjava je Božjom milošću, naglasio je propovjednik Jonke, čitajući retke iz Druge poslanice Korinćanima 12,9: „Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje“.

Po završetku propovijedi pozvao je vjernike na zajedničko čitanje biblijskog teksta iz Poslanice Efežanima 2,5-10 „I nas, koji smo bili mrtvi zbog grijeha, oživi s Kristom milošću ste spašeni, I s njim uskrsnu i s njim posadi na nebesima u Kristu Isusu, Da pokaže u budućim vjekovima preveliko bogatstvo milosti svoje dobrotom prema nama u Kristu Isusu. Jer ste milošću spašeni po vjeri, i to nije od vas, to je dar Božji, Ne od djela, da se tko ne pohvali. Jer smo njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za djela dobra, koja Bog unaprijed pripravi, da u njima hodimo.“

Dopastor Berković je tijekom bogoslužbe najavio za 30. ožujka održavanje u Restoranu Palfi, od 9:30 do 12:30, Doručak za žene pod naslovom Stres naš svagdašnji te od 18:00 do 20:00 Romantično bračno večer u prostorijama lokalne crkve.

Najavio je također kako EPC Radosna vijest planira obilježiti svečanim bogoslužjem 40. godina postojanja.

Po završetku propovijedi, pastor Ivan Glavačko i dopastor Berković vodili su crkvu u molitvi blagoslova nad propovjednikom Jonkeom. Nakon toga nastavljeno je druženje vjernika u prostorijama lokalne crkve.

Dopastor Berković pozdravio je i tim vjeroučitelja iz EPC Calvary Chapel iz Čakovca koji su posjetili crkvu te su, nakon bogoslužja, nastavili druženje s vjernicima iz lokalne crkve. Tom su prigodom razmijenili iskustva u radu vjeroučiteljskih školskih grupa u crkvama, posebno u radu s romskom djecom te su se prošetali oko Jarunskog jezera.

Tijekom bogoslužja slavljenje Gospodina vodio je glazbeni tim lokalne crkve.

 

Robert Bogešić

Leave a Reply

Your email address will not be published.