19/06/2012

Nigerija: U napadima ubijeno sedam kršćana

(Foto – http://www.christianpersecution.info/)

Islamistička skupina Boko Haram preuzela je u nedjelju, 10. lipnja 2012. godine, odgovornost za bombardiranje crkve i pucnjavu po ostalim zajednicama u sjevernom i središnjem dijelu Nigerije, usmrtivši najmanje sedmero osoba, uključujući i bombaša samoubojicu te je ozlijeđeno više od 40 osoba.

Evanđelista Jongas Paul, koji je među prvima prijavio najnovije nasilje, rekao je kako se napad dogodio u državi Plateau, koji je poprište smrtonosna sektaških sukoba u kojem je proteklo desetljeće poginulo gotovo tisuću osoba.

Svjedoci kažu kako je u nedjelju bomba detonirana ispred crkve, koja se nalazi u Nigeriji u takozvanom srednjem pojasu regijie koja dijeli uglavnom muslimanski sjever i pretežno kršćanski jug.

Boko Haram – Glasnogovornik Boko Haram, što znači “Zapadno obrazovanje je grijeh”, je potvrdio da je ta grupa odgovorna za nasilje. Grupa ne priznaje vladu Nigerije niti ustav i ističe kako će se boriti za uspostavljanje stroge islamske države. Također je zahtijevao da kršćani napuste svoje domove u sjevernoj Nigeriji.

Više možete pročitati na http://www.christianpersecution.info/

Za epc.hr pripremio Robert Bogešić