13/02/2012

Nigerija: Kršćani bježe iz sjeverne Nigerije

(Foto – www.christianpersecution.info/)

Prema informacijama koje su objavljene na www.christianpersecution.info/ kršćani su bježali iz sjeverne Nigerije gdje su eksplozije bombi potresle Bauchi i Kano tijekom vikenda, ubivši najmanje 185 ljudi, uključujući i kršćane, rekli su aktivisti za ljudska prava i crkveni dužnosnici.

Militantna islamistička skupina Boko Haram, ili “Zapadno obrazovanje je grijeh ‘, preuzela je odgovornost za bombaške napade. Skupina je prijetila da će obaviti više eksplozija nakon što je jedna od njihovih stanica otkrivena u prosincu 2011. godine.

U otvorenom pismu stanovnicima mjesta Kano, nakon eksplozija vikendom, glasnogovornik skupine Boko Harams Abul Qaqa navodno je rekao da je samo intervencija skupine pod nazivom muslimanski učenjaci spriječila skupinu Boko Haram u jačoj kampanji nasilja..

U nedjelju, 22. siječnja 2012. godine, bombe su postavljene na crkvama u Bauchi  na Evanđeoskoj crkvi Winning All (ECWA), kao i u Fadama na Katoličkoj crkvi Gospe od sv Lauretta, koje su pretrpjele štete na svojim zidovima. Bombe su postavljene u ranim jutarnjim satima pa nije bilo ozlijeđenih i smrtno stradalih. Prema izjavama aktivista za ljudska prava, istog dana u gradu Tafawa Balewa bomba je djelomično uništila Anglikansku srednju školu St Pauls.

Važno je što državni i savezni dužnosnici i sigurnosne agencije nastoje održavati stanje pripravnosti i poduzimaju sve potrebne mjere da osiguraju i zaštite nevine od vladavine terora Boko Haramsa.

Militantna islamistička skupina Boko Haram ističe kako želi uspostaviti državu temeljenu na šerijatu, te smatra kako kršćani trebaju napustiti sjevernu Nigeriju. Istodobno pozivaju muslimane s juga da se presele u sjeverne krajeve..

Prema procjenama, Nigerija ima 160 milijuna ljudi i podjednako je podijeljena između sjevera, uglavnom muslimanskog i juga, u velikoj mjeri kršćanskog i animističkog.

Više možete pročitati na www.christianpersecution.info/

Za epc.hr pripremio Robert Bogešić