03/10/2013

Milanski edikt – oslobodio ili zarobio kršćanstvo?

Dana 27. rujna 2013. godine na HTV-u je emitirana emisija Ekumena pod naslovom ‘Milanski edikt – oslobodio ili zarobio kršćanstvo?’ u kojoj su sudjelovali dr. Ivan Grubišić, sociolog religije i saborski zastupnik, protojerej Slobodan Lalić iz Srpske pravoslavne crkve i ravnatelj Srpske pravoslavne gimnazije i Giorgio Grlj, pastor Baptističke crkve Rijeka i predsjednik Protestantskog evanđeoskog vijeća (PEV).

Prema riječima voditelja emisije Augustina Bašića, kršćani obilježavanju 1700-tu obljetnicu Milanskog edikta, akta koji je legaliziralo kršćanstvo i izjednačio ga s ostalim religijama te ga podigao na razinu državne religije.

Pastor Grlj naglasio je, između ostalog, kako bi to razdoblje podijelio na još dvije etape: od Edikta do pojave radikalnih reformacijskih pokreta koji su se zalagali za odvojenje Crkve od države, navodeći kako je od progonjenosti do ravnopravnosti te nametanja mišljenja tanka granica. Prema njegovim riječima, svjedočimo, nakon odluke cara Konstantina, o jednom dugom razdoblju kada je crkva, uslijed spoja oltara i krune, donijela dosta lošega. S evanđeoske perspektive i zahtjeva odvajanja crkve od države pokazalo je kako ta careva odluka i nije bila najsretnije rješenje za kršćanstvo.

Više možete vidjeti na http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews%5Bcat%5D=483&cHash=8d40ec128b

Za epc.hr pripremio Robert Bogešić

(preuzeto s pev.com.hr)