10/03/2011

Međunarodna ženska grupa za proučavanje Biblije

Međunarodna ženska grupa za proučavanje Biblije počela je s radom prije desetak godina na poticaj žena koje su dolazile na internacionalnu službu na engleskom jeziku pri Baptističkoj crkvi, Zagreb u Radićevoj ulici. Razlog osnivanja grupe bio je, djelomično zadovoljavanje vlastitih potreba za proučavanjem Biblije, ali jednako tako i želja za uključivanjem onih žena koje nisu odlazile niti u jednu crkvu ili onih koje su odlazile u neke druge crkve, kao i prijateljicama koje nisu bile kršćanke.

 

Sastanci se održavaju redovito četvrtkom prijepodne na različitim lokacijama, a najčešće u prostorijama Evanđeoske pentekostne crkve «Radosna vijest», Zagreb u Severinskoj ulici. Grupa je otvorena svim ženama koje se služe engleskim jezikom. Od samog početka grupa je međunarodna, jer uključuje žene iz raznih država, kao što su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Indonezija, Nigerija, Uganda, Indija, Kina, Mauricijus, Brazil, Južna Koreja, Australija, Njemačka, Filipini, Sri Lanka, Obala Bjelokosti, Zambija, Japan, Novi Zeland, Rusija i mnoge druge.

 

Protok žena unutar grupe je velik, budući da mnoge dolaze u Hrvatsku na dvije do tri godine i onda se vraćaju u matične zemlje. Zadnjih godina povećao se broj žena udanih za hrvatske državljane, što je doprinijelo da grupa poraste brojčano i da se unutar nje razviju dublji duhovni i prijateljski odnosi. Sve je više i hrvatskih žena koje se uključuju u rad ove grupe. Nedavno se počelo sa sastancima i u večernjem terminu, kako bismo udovoljile onima koje ne mogu doći u jutarnjem terminu iz bilo kojih razloga. Ovakvi sastanci održavaju se jednom mjesečno, isključivo na hrvatskom jeziku.

 

Povremeno se organiziraju događaji i sastanci u kojima su uključene i druge žene sa muževima koji većinom nisu obraćeni kršćani. Od nedavnih događaja poseban je bio skup  povodom Božića, a često se organiziraju zajednički odlasci na kino predstave. Velik broj žena uključen je i u «dvorišne prodaje» kao i druge humanitarne događaje prema potrebi.

 

Cilj grupe je povezati žene koje žele naučiti što Biblija govori o poznavanju Boga i kako živjeti s Njim, ali i jedni s drugima. Međunarodna ženska grupa za proučavanje Biblije nije ograničena denominacijama, jer se grupa sastoji od žena iz baptističkih, evangeličkih, pentekostalnih, anglikanskih i rimokatoličkih crkava, ali i onih koje ne odlaze u neku određenu crkvu. Cilj je pomoći ženama da rastu kao sljedbenice Isusa Krista i da ih se osposobi da služe Bogu u svojoj duhovnoj zajednici-crkvi, u obitelji, na radnom mjestu i u svojem susjedstvu.

 

Janet Tuškan

Marina Vukelić