19/03/2012

Laos: Kršćani se suočavaju s ultimatumom odricanja vjere

(Foto – http://www.christianpersecution.info/)

Kršćanin u ruralnom dijelu sjevernog Laosa je pod pritiskom da napusti vjeru u Isusa Krista ili će biti protjeran iz sela.

Khamla je iz sela u okrugu Viengphuka te je izjavio Human Rights Watchu za vjerske slobode u Laosu (HRWLRF), koji podržavaju lokalne kršćane, kako su lokalne vlasti rekle da treba odustati od vjerovanja u kršćansku vjeru “ili će biti izbačen iz sela”.

Kršćanin, koji se koristi samo jednim imenom, navodno se treba pojaviti u lokalno sjedište, pred 20-ak dužnosnika, uključujući zastupnika Komunističke partije, vodstva sela i osoblja sigurnosti. “Vlasti su vjerovale da će tako pokušati ukinuti kršćansku religiju u okrugu Viengphuka”, priopćila je HRWLRF.

Khamla je navodno prihvatio kršćansku vjeru tek nakon što je tvrdio kako su mnogi izliječeni od dugotrajnih bolesti tijekom “žarke molitve drugih vjernika” izvan okruga Viengphuka. U tom okrugu, u kojem živi oko 20.000 osoba, uglavnom žive seljaci u manjim selima.

Kršćanske obitelji

U drugom kraju na sjevernom Laosu, aktivisti za ljudska prava su rekli kako je 10 kršćanskih obitelji u selu Hueygong, koje se nalazi u Pakoo Distriktu pokrajine Luangprabang, dobilo da se do 18. ožujka odreknu svoje vjere ili će biti prisiljeni napustiti to područje.

U istoj pokrajini pojavila se 7. ožujka vijest kako 14 kršćanskih obitelji, koje čine oko 80 osoba, trebaju napustiti selo Hueysell, u Ngoi Distriktu, ako ne prestanu vjerovati u Isusa Krista.

“Do sada, seoske vlasti nisu provodile prijetnje protjerivanja”, koja su izdane u siječnju od strane lokalnih vlasti, rekao je HRWLRF, dodajući da su kršćani “ostali čvrsti u svojoj vjeri.” HRWLRF je pozvala vladu na poštivanje ustavom i međunarodnim ugovorima zajamčene vjerske slobode.

U komunističkom Laosu, prema nekim procjenama, postoji oko 200.000 kršćana, u kojem su inače većina, njih oko 6,4 milijuna, budisti. Dužnosnici Laosa zanijekali su kršenja ljudskih prava protiv manjina.

Više možete pročitati na http://www.christianpersecution.info/
Za epc.hr pripremio Robert Bogešić