21/03/2012

O nesnošljivosti i diskriminaciji prema kršćanima u Europi u 2011.

O nesnošljivosti i diskriminaciji prema kršćanima u Europi u 2011.

Opservatorij za praćenje nesnošljivosti i diskriminacije prema kršćanima u Europi objavio je izvješće o 2011. godini. U Izvješću se iznose pojedini događaji koji se odnose na slobodu vjeroispovijesti, najteže slučajeve nesnošljivosti i diskriminacije diljem Europe – kao i reakcije pojedinaca i ustanova o svemu tome. Izvješće uključuje više statističnih podataka, kao i raščlambu značenja slobode vjeroispovijesti unutar europskoga okruženja.

Izvješće za 2011. godinu možete preuzeti OVDJE (Izvješće za 2011 u .pdf formatu.)

Dr. Gudrun Kugler, ravnateljica Opservatorija, objašnjava kako Studije upućuju na to da je čak 85% zločinâ mržnje u Europi usmjereno protiv kršćana, te kako je krajnje vrijeme da se javnom raspravom reagira na tu činjenicu. Dr. Kugler ističe i kako se primjećuju i ograničenja koja se kršćanima postavljaju u profesionalnome smislu gdje restriktivna primjena slobode savjesti dovodi do polaganoga zatvaranja zanimanjâ kao što su sudci, liječnici, medicinske sestre, babice te farmaceuti – za kršćane, dok nastavnici i roditelji upadaju u nevolje ukoliko se ne slažu s etikom vezanom uz spolnost kakvu utvrđuje država.

Više možete pročitati OVDJE

Zanimljivi navodi o nesnošljivosti prema kršćanima u Europi

“Pravo na vjerska uvjerenja i postupanje u skladu s njima, suprotstavlja se pravu na nevrijeđanje – pri čemu ovo prvo gubi … zakon je zakazao. On, naime, više ne štiti pravo vjernika na način na koji štiti interese onih koji se smatraju žrtvama diskriminacije. …ovom se nezdravom neravnotežom valja pozabaviti: ako ne sudovi, onda to treba učiniti parlament.” The Daily Telegraph (uvodnik), 18. siječnja 2011.

“Neobično je što su se ateisti pokazali toliko nesnošljivi prema vjernicima.” Lord Chris Patten, 12. travnja 2011.

“Pokušaj nametanja postojećega obrasca jednakosti i protu-diskriminacije vjerskim organizacijama, predstavlja kršenje vjerskih sloboda.” Glavni rabin UK, Lord Sacks, 4. srpnja 2011.

“Trebamo stvoriti zemlju u kojoj se ljudi mogu bez srama ponositi svojom vjerom – u kojoj neće imati osjećaj kako svoju vjeru trebaju ostaviti ‘pred vratima’. To znači ponositi se kršćanstvom, a ne ga obezvrjeđivati.” Ministrica britanske vlade, barunica Warsi (inače muslimanka), 1. studenoga 2011.

Za pojedinosti i dodatne navode, upućujemo vas OVDJE (Izvješće 2011.) ili OVDJE (Opservatorij).

Za epc.hr pripremio Robert Bogešić