11/02/2018

Konferencija Parlaonica

Konferencija Parlaonica

Draga braćo i sestre u Kristu,

Veoma nam je drago što vam možemo podastrijeti još jedan izvještaj o druženju slobodnjaka, ovaj put vezan uz doček 2018. godine u Osijeku. Osijek je izabran zbog smještajnih kapaciteta na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu (sobe, kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak) kao i činjenice da će biti dostupniji mnogoj braći i sestrama iz Slavonije i Srbije.

U početku se činilo da će organiziranje druženja biti teško izvedivo s obzirom na cijenu (po predračunu je najam prostora, i to s popustom, iznosio 7.200,00 kn), zatim s obzirom na različite gradove iz kojih su članovi organizacijskog odbora, pitanje tima za slavljenje na dočeku, dolazak predavačica itd. Međutim, Bog je polako otvarao jedna po jedna vrata i sve savršeno posložio tako da je doček prošao bez problema. Čak ni snijega i kiše nije bilo! Odaziv na druženje je bio odličan: ukupno nas je bilo 60, što na cijeloj konferenciji, što na dočeku, a braće i sestara bilo je iz Hrvatske, Srbije i Bosne.

Konferencije je nazvana Parlaonica, a kao predavačice gostovale su sestra Ana Sekelj iz Zagreba, koja je govorila o komunikaciji, i sestra Adrienn Szabo iz Subotice, koja je govorila o prijateljstvu. Obje su govorile nadahnuto i poticajno tako da smo svi mogli čuti nešto novo i korisno za naše međusobne odnose. Slobodno pak vrijeme braća i sestre mogli su iskoristiti za upoznavanje i druženje pogotovu što je ovaj put bilo onih koji su nam se pridružili prvi put.

Veoma dojmljiv trenutak bilo je bogoslužje koje smo imali u EPC Radosna vijest jer su prepuna crkva, zajedništvo i prigodna propovijed stvarali poseban ugođaj i poticali na zahvaljivanje Gospodinu za svekoliku milost koju nam iskazuje. Doprinos bogoslužju dala su i naša braća i sestre koji su otpjevali jednu pjesmu i iznijeli dva osobna svjedočanstva.

Sam doček Nove godine protekao je u veseloj, opuštenoj, raspjevanoj i rasplesanoj atmosferi. Za to je veoma zaslužan pastor Igor Vrgoč koji je je služio svojim pjevanjem i sviranjem, kao i druga braća koja su mu se pridružila u sviranju tako da je druženje potrajalo do sitnih sati. Treba spomenuti i šaljivu obrada jedne pjesme grupe ABBA koju su izvela dva bračna para, bivši slobodnjaci nedavno vjenčani, a poslužili su kao poticaj prisutnima da ne odustaju od svojih želja.

U tom smislu bile su važne i dvije radosne vijesti: na dočeku smo obavijestili da su se dva para zaručila i da će se uskoro vjenčati! I ovaj se put sestra Marija Koprivnjak potrudila da sudionike druženja obraduje prigodnim darom. Njenim zauzimanjem, a trudom sestre Marjane Marjanović, svi su dobili znak pažnje i uspomenu na ovaj događaj. Kao što je rečeno, u početku se činilo da druženje možda i neće moći biti organizirano. Međutim, već nam je odobrenje financijske potpore od 3.000,00 kn od strane Prezbiterija ulilo nadu i ohrabrenje.

Tome se pridružilo rješenje problema sa slavljenjem i kuhanjem, dolazak predavačica, zatim donacija u hrani koju smo dobili preko sestre Marije Koprivnjak, dio sestara donijelo je svoje domaće kolače itd. Na kraju ničega nije nedostajalo nego je čak i preteklo tako da su oni iz udaljenijih gradova mogli imati i za poputbinu, a moglo se i financijski potpomoći neke kojima je to bilo potrebno. Ovaj složeni posao i za toliki broj ljudi ne bi bio moguć bez zajedničkog, timskog rada i podrške.

Zato, u ime organizacijskog odbora, moramo izraziti iskrenu zahvalnost svim članovima Prezbiterija, na čelu s predsjednikom Damirom Špoljarićem, zatim sestri Inni Kotris iz teološkog učilišta koja nam je izašla u susret s prostorom, zatim pastoru Josipu Dobutoviću iz Osijeka, koji je kao „čovjek s terena“ neposredno rješavao mnoga pitanja koja su se otvarala, kao i ostalim članovima tima: sestrama Vesni Bušljeta, Ljiljani Đurđević, Rosani Kraš i Katarini Rajković te bratu Ivanu Lovakoviću.

Na kraju ovog izvještaja želimo zahvaliti Gospodinu koji je stalno bio u svemu i sve vodio k sretnom završetku, koji je braći i sestrama omogućio lijepe trenutke te pružio ohrabrenja kroz razna svjedočanstva.

Božji blagoslov,

Arsen i Rajka Duplančić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.