23/11/2013

Kakav je način razgovora u Hrvatskoj?

Kakav je način razgovora u Hrvatskoj?

U povodu predstojećeg referenduma gdje će građani odlučivati o unošenju definicije braka u Ustav, u emisiji Duhovni izazovi 23. studenog 2013. godine sudjelovali su rabin Židovske općine Zagreb i koordinator židovskih općina Luciano Prelević i teolog Evanđeoske pentekostne crkve RH Danijel Berković.

Danijel Berković istaknuo je, govoreći o Zajedničkoj izjavi predstavnika vjerskih zajednica i odnosa prema predstojećem referendumu, kako je vidljivo u društvu sve više eskalacije i animoziteta među ljudima, koji počinju razgovarati „preko nišana“, te je upitno treba li pitanje o braku pripadati Ustavu kao dokumentu.

Prema njegovom mišljenju, sada imamo situaciju poplave referenduma i treba se zapitati zašto referendum. U ovom trenutku imamo politički sustav kao model partitokracije, gdje političke stranke vedre i oblače, a običan čovjek to sa strane gleda i sada su ljudi shvatili da nema druge nego izići na referendum da bi se čuo njihov glas, naglasio je Berković, dodajući kako je to i pitanje političkog sustava.

Hrvatski Sabor je 2003. godine pripremio Zakon o istospolnim zajednicama i Obiteljski zakon gdje su sva pitanja, pitanja prava manjina, sređena, istaknuo je, između ostalog, Berković, izražavajući bojazan kako pojava brojnih priopćenja u sklopu rasprave o definiranju braka može dodatno unijeti podijele u hrvatskom društvu, može dovesti do referendumanije.

Problem je način na koji se vodi javna rasprava s toliko emocija i strasti, pristupa koji graniči s pristojnosti, te se dolazi do situacije kako se osoba koja zastupa da dijete treba imati oca i majku smatra, po automatizmu, homofob, zaključio je Berković.

 

Pripremio Robert Bogešić

Leave a Reply

Your email address will not be published.