27/02/2013

Izvještaj sa Zimskog omladinskog kampa u Sloveniji

Izvještaj sa Zimskog omladinskog kampa u Sloveniji

Na kampu za mlade koji se održavao od 22. do 24.2. u Ženavlju, selu na sjeveroistoku Slovenije u prostorima pentekostne crkve „Betel Ženavlje“ prijavilo se 47 sudionika. Govornik je bio pastor Oliver Buljat, a tema “Molitva”.

Tamo smo mogli upoznati novu braću, sestre, ali i pokoju slovensku riječ (resnica znači istina). Lijepo je bilo doći u drugu državu među ljude koje niste prije poznavali i kroz razgovor, molitvu i slavljenje prepoznati ih kao one istog Duha.

Osim grudanja, sanjkanja, igara i uspješnih pokušaja sporazumijevanja na hrvatsko-slovensko-engleskom s braćom i sestrama iz Slovenije htio bih spomenuti kako su našem govorniku jedne noći skinuta vrata sobe i prenesena u mušku kupaonicu (naravno u bratskoj ljubavi), no to ga nije obeshrabrilo da nas sljedeći dan blagoslovi kvalitetnom poukom o molitvi.

No ono što je najvažnije za spomenuti su istine koje smo mogli čuti. Slušali smo o molitvi na osobnoj razini vjernika i o molitvi u zajedništvu vjernika. Pastor Oliver govorio je o tome kako molitva nije služba, već baština sviju vjernika u kojoj vjernik postaje sve spretniji i bolji na način da ju prakticira. Kao što moramo svakodnevno odlaziti na posao i zarađivati plaću da bi hranili tijelo, tako moramo biti postojani i redoviti u molitvi kako bi hranili naš duh onime što dolazi od Gospoda. Suprotno tome je hranjenje duše ovim svijetom. Onim čime se naša duša ispunjava, to će i isijavati. Bog nam je (za razliku od životinja) dao da komuniciramo riječima, tako da u molitvi trebamo komunicirati s našim Gospodom riječima, ali i slušanjem. Pastor Oliver je također govorio kako je sudioništvo u zajedničkim molitvama posao vjernika, o pravilima u zajedničkoj molitvi i o tome za što se treba moliti. Molitvom sudjelujemo s Gospodinom u gradnji Njegove Crkve.

Uz sve navedene istine, zaključak je taj da je od velike važnosti provoditi vrijeme u molitvi sa našim Gospodinom nasamo, ali i s braćom i sestrama.

Martin Milošević