26/11/2014

Izvještaj sa Doručka za žene u Karlovcu

Doručak za žene u Karlovcu

          Udruga Doručak za žene-Hrvatska u suradnji sa ženama dviju karlovačkih crkava, Baptističkom i Evanđeoskom „Milost i istina“, uspješno je organizirala i treći Doručak za žene. Ovoga puta manifestacija je održana u karlovačkom restoranu Avium, u subotu 22.studenog i brojem je premašila prethodne. Naime, okupilo se ukupno 144 žene, od toga ih više od 80 nisu članice crkava.  Uz druženje, simbolično darivanje, bogat kulturni program te iznimno korisno predavanje sveučilišne profesorice teologije Ksenije Magde, sudionice su provele ugodno subotnje prijepodne te se svojim svakodnevnim obavezama i problemima vratile s novom snagom i motivacijom.

Druženje je započelo Sonatom op.71, 1. i 3. stavak, Joaguima Turina, u izvedbi mladog karlovačkog gitariste, Roka Bunčića. Uz predivnu glazbu žene su mogle sklopiti oči i rasteretiti se svega što su možda donijele sa sobom te se priremiti za ostatak programa. Pozdravnu riječ sudionicama je uputila  jedna od organizatorica i domaćica Melanija Ružička, uz izreku: „Nema žene koja je podijelila svoju radost s prijateljicom, a da se nije više radovala, kao što nema žene koja je podijelila svoju tugu s prijateljicom, a da nije manje tugovala“ te pozvala sve da doručkuju. Iako je sam doručak tek povod ovog druženja, on nije manje bitan jer znamo koliko ženama puno znači kada ih se posluži jer su najčešće one te koje služe drugima.

Mlada zagrebačka kantautorica Alida Poretti na početku je otpjevala i odsvirala na gitari pjesmu „Ulicom Dolorosa“, koja ju je još u djetinjstvu približila Bogu, a nakon toga je nastavila sa svojim autorskim pjesmama. Izvorni biblijski, ali i njezini autorski tekstovi, poneseni mladenačkim, ali dubokim emocijama, kroz suvremeni glazbeni izričaj, itekako su našli svoj put do srca prisutnih različitih generacija jer govore o iskrenoj vjeri, predanju i pouzdanju u Krista.

Glavna gošća, doc.dr.sc. Ksenija Magda, podijelila je sa sudionicama predavanje na temu: „Mogu li žene naći pomoć u Bibliji?“. Na samom početku je rekla da, s obzirom na to da se danas u svijetu vodi velika kampanja protiv Biblije, važno je istaknuti da je kršćanima ona jedina i prava knjiga. Njoj samoj, kao protestantskom teologu, bibličaru, kao vjernici koja je u svakodnevnom kontaktu s Biblijom, ona je bila uvijek intrigantna i dala joj je ono što joj je trebalo. Nakon općenitih riječi o Bibliji potaknula je žene na malu diskusiju o tome što i kako Bog govori o muškarcima i ženama. Odgovor su zajedno potražile u Knjizi Postanka, u dva izvještaja o stvaranju, gdje piše kako su muškarac i žena oboje stvoreni na Božju sliku i samim tim jednaki. Bog im daje zajednički zadatak koji ih čini istobitnima: I blagoslovi ih Bog i reče im: „Plodite se i množite i napunite zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u zraku i svim živim stvorovima što puze po zemlji!“ Post, 1,28

Poseban doprinos programu ovog Doručka dalo je i svjedočanstvo sestre Maje Kozjan iz Slovenije u kojemu je ispričala o svom putu do Boga, što je mnoge dotaknulo. Ovoga puta sudionicama i organizatoricama se pridružila i koordinatorica Doručka za žene Hrvatska, Angelika Bosch, koja je govorila o početcima ove inicijative u Švicarskoj prije dvadeset godina, širenju po Europi te najzad i u Hrvatskoj, unazad petnaest godina. „Hrvatskoj to treba jer ovdje žene jako puno rade, preuzimaju odgovornost za obitelj i previše te trebaju vremena za sebe. Također, ovdje se ljudi jako vole družiti i to je odlično prihvaćeno.“, kaže gospođa Bosch.

U kratkom razgovoru nakon predavanja profesorica Magda je istaknula kako je glavni krivac, zbog kojega je žena u današnjem društvu i dalje u neravnopravnom položaju, materijalizam, na kojega su više usmjereni muškarci, a iz biblijske perspektive, usmjerenost na materijalno je prokletstvo. „Ono što je biblijska poruka, ne samo za žene, nego i za muškarce, i za žene, jest da prihvatimo Božji autoritet. Onda ćemo imati svoje dostojanstvo i svoju slobodu, ali i jednakost. U ovom našem društvu spol igra jako veliku ulogu jer samim tim što muškarci ne rađaju djecu, ne moraju izbivati s posla pa mogu napredovati što znači da imaju prednost. Sustav koji je usmjeren na materijalno, odnosno na borbu za novac i vlast, proizvodi odnose u kojima postoje oni koji vladaju i oni kojima se vlada, koji postanu žrtve te se nauče funkcionirati tako da manipuliraju. Tu nema autentičnih odnosa, a mi žene bi trebale gajiti takve odnose i odreći se manipulacije te zajedno s Kristom patiti, ali ne kao žrtve, nego kao one koje svjesno ulaze u borbu za svoje autentične odnose i mislim da onda možemo mijenjati svijet, naravno, uz Božju pomoć. Samo žena koja poznaje Boga može imati sigurnost da donosi prave odluke.“, zaključila je profesorica Magda.

Članica karlovačkog Odbora Doručka za žene, Vesna Brezović, kaže da prema evaluacijskim listićima, u kojima su sudionice događaju dale vrlo visoke ocjene, možemo zaključiti da je takav oblik druženja ženama potreban i da bez obzira na to što je tema bila isključivo biblijska, a većina žena nisu članice crkve, one izražavaju želju ne samo da ponovno dođu, nego i da se to češće organizira. Opravdanost i uspješnost ovakve inicijative na kraju druženja potvrdile su i same sudionice:

„Oduševljena sam, bilo mi je super, a najviše predavanje Ksenije Magde, koje je ispunilo moja očekivanja.“ Vivien Marina Ćutković

„Svjedočanstvo je bilo ohrabrenje i općenito je bilo prekrasno, sve je bilo lijepo.“ Tatjana Begov

„Ja sam danas prvi put došla i jako mi se svidjelo i nadam se da ću doći opet.“ Matea Juraić

„Bilo mi je super kao i svaki put dosada, a posebno je bilo predivno Ksenijino predavanje, tako jasno i sažeto.“ Jovanka Vuletić

 

Robertina Čuhnil

Leave a Reply

Your email address will not be published.