06/10/2011

Izjava za javnost Glavnog odbora Udruge za vjersku slobodu

Izjava za javnost Glavnog odbora Udruge za vjersku slobodu

(Foto – vjerska-sloboda.net)

Glavni odbor Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj je objavio 6. listopada 2011. godine izjavu kao reakciju na stavove udruga „Kontra“ i „Iskorak“ u svezi njihovih izjava protiv vjeroučiteljica i škola i zalaganja za ukidanje slobode govora.

Glavni odbor Udruge navodi kako sloboda govora uključuje slobodu izražavanja mišljenja i stajališta, bez obzira smatrali se oni točnima ili netočnima.

Prema mišljenju Glavnog odbora, udruge “Kontra” i “Iskorak” 29. rujna 2011. godine su priopćile kako školski udžbenici imaju homofobične sadržaje te ih treba uklonit. Te su udruge najavile, također, da će se obratiti međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava. U izjavi Glavnog odbora Udruge za vjersku slobodu se dodaje kako udruge „Kontra“ i „Iskorak“ smatraju da hrvatska vlada nije sposobna zaštiti prava svojih građana niti primijeniti međunarodne standarde i vlastite zakone za suzbijanje diskriminacije.

Glavni odbor Udruge smatra da se takvim izjavama, a i sudskim prijavama protiv vjeroučiteljica i škola, ‘Kontra’ i ‘Iskorak’ zalažu za ukidanje slobode govora u Hrvatskoj za vjernike, vjerske zajednice i sve druge građane.

Glavni odbor podsjeća da je diskriminacija uskraćivanje nekog prava osobi ili skupini osoba bez odgovarajućih razloga, pa je u skladu s tim, diskriminatorna izjava ona koja potiče na uskraćenje nekog prava za neku osobu ili skupinu osoba.

Glavni odbor Udruge za vjersku slobodu poziva druge udruge osoba homoseksualnog i lezbijskog ponašanja, osobe takva ponašanja, udruge, koje se zalažu za ljudska prava, državna i saborska tijela, koja se brinu za zaštitu ljudskih prava te sve građane da se ograde od takvih stajališta “Kontre” i “Iskoraka” i da zaštite pravo na slobodu govora vjernika, vjerskih zajednica i svih drugih građana, a te udruge da revidiraju svoja stajališta izražena u navedenoj izjavi.

Izjavu su potpisali predsjednica, tajnik Udruge za vjersku slobodu i članovi Glavnog odbora te Ljiljana Matković-Vlašić, predstavnica Rimokatoličke crkve i Velimir Šubert, pastor Adventističke crkve.

Za epc.hr pripremio Robert Bogešić