15/11/2019

Istraživači Božjih tajni

Želim podijeliti s vama ono što Gospodin čini u našim životima, a na blagoslov je mnogima i na slavu našeg gospodina Isusa Krista. Sudjelujući kao volonter na dječjim  kampovima, shvatila sam da i u našoj zajednici ima mladih  s različitim talentima s kojima bi vrijedilo raditi i osnažiti  ih da služe u radu s djecom koja su se na kampovima približila Gospodu. Kampovi su dobri i djeca rado dolaze, ali nakon toga bivaju zaboravljena i nemaju nikoga tko bi ih usmjeravao i vodio u njihovom rastu u Kristu.

Prvi cjelodnevni kamp smo organizirali u mojoj kući i dvorištu, u selu gdje sam prije nekoliko godina radila pet Božićnih predstava. Dugo sam osjećala da me Gospod priprema za nešto, a ljubav prema djeci i potreba da ih usmjeravam na put spasenja jačala je u meni. Strah,  kušnje i osjećaj odgovornosti prije samog događaja, možete zamisliti svi koji ste bilo što organizirali u crkvi ili izvan nje. Molitva, Božja riječ, a posebno Pavlove poslanice, su nas ohrabrile. Rezultat je bio nebeski. Djeci ni nakon osam sati nije bilo dosta. To je i nas uvelike ohrabrilo.

Sestra iz susjednog romskog sela nas je zamolila možemo li doći i kod njih. Bilo je ohrabrujuće. Djeca su bila predivna, sretna i rado su sudjelovala u svim aktivnostima. Trebali smo se prilagoditi. Način na koji smo radili s ostalom djecom ne funkcionira u romskom naselju, ali smo uz vodstvo Duha Svetoga uspjeli razbiti i jezičnu i sve ostale barijere. Odlazili smo više puta. Djeca i odrasli su htjeli da se za njih molimo, otvoreno su pokazivali svoju ljubav prema nama.

S prvih pet, naš tim je narastao na osam. Bili smo spremni za dvodnevni kamp u našoj crkvi Calvary Chapel u Čakovcu. Upravo na taj dan televizijska ekipa je došla snimati emisiju o  Reformaciji i ako ste gledali drugi dio te emisije, gdje mladi govore priče, a puno djece pleše – to smo mi. Pozvali smo djecu iz svih zajednica s njihovim prijateljima.

Otada je naš Tim narastao na 15-20 mladih. Puno ih je i iz drugih zajednica. U vrijeme trajanja školske godine, jednom mjesečno organiziramo trosatne susrete, a za školskih praznika i dva dana po 5 sati. Mi koji služimo, sastajemo se rano u molitvi, ispunjavamo Božjom riječi, dogovaramo, ohrabrujemo i sve pripremamo. Po završetku nam je važno da sve dovedemo u red i na taj način se učimo odgovornosti.

Djeca se žele družiti, igrati, pjevati, vole slušati priče i igrati kvizove. A pauzu najviše. Uvijek, kad kamp duže traje, sami pripremamo hranu. Sami pečemo i kuhamo i u tome uživamo. Vrijedno je truda.

Kad se organiziraju CEF-ovi seminari, mi smo jaka  mnogobrojna ekipa i rado pomažemo. Većina nas je položila CEF-ov osnovni seminar gdje smo puno naučili, a sami želimo biti kreativni i tražimo da nas Duh vodi kako bi djeci prenijeli Biblijske istine.

Neki mladi su počeli studirati, a neki se odselili. U ekipu primamo svakoga tinejdžera koji želi žrtvovati svoje vrijeme kako bi otkrio svoje talente i služio našem Gospodinu. Neki nam se pridruže samo jedanput, a većina ostaje.

Imamo puno Team-buildinga, gdje mladi mogu utažiti želju za druženjem i razgovorima, kako bi na kampovima mogli biti usredotočeni na zadatak koji smo si zadali.

Noći su većinom jako duuuge. Zajedno istražujemo Božju riječ, razgovaramo, molimo i planiramo.

S vremenom mi je Gospodin pokazao da upravo kroz služenje naša vjera raste, kroz služenje upoznajemo sve više Božju veličinu, ljubav i brigu za nas. Jako sam blagoslovljena kada vidim kako Gospodin podiže mladu generaciju koja želi aktivno pridonijeti rastu Njegove crkve.

Na nama zrelijima je velika odgovornost da im svojim življenjem budemo dobar primjer, da uvažavamo njihovo mišljenje i službu.

Moja molitva je da zreli kršćani iskazuju ljubav i povjerenje prema mladima, kao što to radi naš Otac nebeski.

Moja molitva je da budemo iskreni s njima. Tinejdžeri nisu bezumni. Oni znaju što se događa oko njih i boli ih kada nismo iskreni prema njima i kada  glumimo. Izgube povjerenje koje je skoro nemoguće ponovno zadobiti.

Moja molitva je da se podignu ljudi, koji će provoditi vrijeme s njima, s njima raditi stvari koje  vole.

Moja molitva je da imate toliko suza radosnica koliko i ja imam dok gledam kako jačaju u Gospodinu, a smijeha ima i za dijeliti.

 

Danica Košak

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.