03/03/2017

Doručak za žene – Depresija

U proljetnom ozračju i prekrasnom ambijentu Hotela Osijek 25.veljače 2017. godine okupilo se oko 150-tak žena na Isusovom doručku.

Tema je bila “Depresija”. Uvod u ovu temu dala je Elizabeta Koprivnjak opisujući stanje depresije, više sa psihološke strane. Navela je kako su osnovne karakteristike ove bolesti sniženo i depresivno raspoloženje, gubitak osjećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije, javljanje osjećaja neodređenog straha (anksioznosti), osjećaj krivnje, bezperspektivnosti, bezizglednosti, gubitak volje za životom, razmišljanja o samoubojstvu i pokušaji počinjenja istoga. Uz to, nastupa promjena mišljenja, sna i apetita.

Gordana Savić je podijelila svoje životno iskustvo o depresiji.

Odrasla je u kršćanskom domu u kojem je majka bila vjerna i obraćena, a tata ateist i alkoholičar. Ona je odlazila s mamom u crkvu. Kad je imala 13 godina, predala je svoj život Gospodinu na kampu u Orahovici. Udala se za kršćanina “sada pastora”, dobili su troje djece i služili Gospodinu.

Prije sedam godina pala je u tešku depresiju tako da mjesec dana nije ustajala iz kreveta. Niti se prala, niti je jela kako treba – jednostavno nije imala volje ni za što.

Nakon mjesec dana pogledala se u ogledalo i skoro se uplašila od same sebe, jer toliko je jadno i blijedo izgledala. Odjednom je čula neki glas: “Gordana, tko je na prijestolju tvoga srca?” Tri put je čula isto pitanje. I na kraju kad je odgovorila: “Ja sam na prijestolju”, ispružila se jedna snažna ruka i odnijela taj teški teret. Dosad je mislila: ”Moram čitati Bibliju, moram sve raditi da bih ugodila Bogu i zadobila njegovu ljubav”, sad je pak došla do spoznaje da ne mora ništa od toga raditi kako bi zadobila njegovu naklonost, jer je od njega bezuvjetno voljena. On ju ljubi i prihvaća takvu kakva jest; bez obzira je li jako dobra ili loša, imali ili nema dobrih djela ili zasluga, od njega je jednako voljena i prihvaćena.

Njegova ljubav je milost odnosno nezasluženi dar, koji se ne može ničim zaraditi. Zbog toga što On voli nju i ona Njega, želi čitati Bibliju i služiti svima oko sebe.

Ponekad nas Gospodin vodi teškim putovima da bi nas naučio ono što je za nas dobro i važno.

 

M. K.

Leave a Reply

Your email address will not be published.