06/02/2011

Božja dobrota i Svjetski dan molitve

U dvorani Evanđeoske pentekostne crkve Radosna vijest, Zagreb, 6. veljače 2011. godine održano je bogoslužje na kojem su sudjelovale predstavnice udruge Svjetski molitveni dan-Hrvatska.

 

Nakon uvodne riječi koju je vodio starješina EPC Radosna vijest Zagreb Robert Bogešić, predsjednica Udruge Dragica – Karla Pongrac naglasila je kako Svjetski molitveni dan predstavlja kršćanski, interdenominacionalni pokret, koji se obilježava prvog petka u ožujku, počevši od kraja 19. stoljeća. Organizira ga međunarodna ekumenska udruga žena različitih kršćanskih Crkvi iz 170 zemalja, a sjedište je u New Yorku.

Govoreći o Svjetskom molitvenom danu u Hrvatskoj, gđa. Pongrac je naglasila kako se on priprema od 1998., godine, a 2006. osnovan je Nacionalni odbor: Članice Svjetskog molitvenog dana – Hrvatska, su žene iz raznih krajeva Hrvatske i različitih kršćanskih crkvi. Ovim danom se želi pobuditi svijest kako su molitva i djelovanje kroz humanitarnu i socijalnu skrb usko povezani. Tako se svake godine kroz molitvu,  s opisom prilika i običajima zemlje gdje je molitva sastavljena, upoznaje druga zemlja, najčešće iz nerazvijenog svijeta. Govoreći o zemljama koje su bile obuhvaćene molitvom, od 1998. godine započelo se s molitvom za Madagaskar, 1999. Venezuelu, 2000. Indoneziju, 2001. Samoou, 2002. Rumunjsku, 2003. Libanon, 2004. Panamu, 2005. Poljsku, 2006. Južnoafričku Republiku, 2007. Paragvaj, 2008. Gvajanu, 2009. Papua Nova Gvineja, 2010. Kamerun, dok će 2011. molitve biti usmjerene prema Čileu. U Hrvatskoj će se molitveno zajedništvo vjernika tako održati 4. ožujka u Zagrebu, u crkvi Sv. Blaža.

Nakon prezentacije Svjetskog molitvenog dana i molitve blagoslova Crkve za Udrugu, slavljenje je vodio glazbeni tim Crkve, a propovijed je održao zamjenik pastora Danijel Berković na temu dobrote. Naglasio je, čitajući uvodno biblijske tekstove iz knjige proroka Izaije (Iza. 1,17), Druge poslanice Korinćanima (2Kor. 8,21) i Poslanice  Rimljanima (Rim. 12,1-2), kako se moramo zapitati odakle dolazi dobrota, kamo ide i kako početi s dobrotom. Uputio je poruku, između ostalog, kako se kršćani ne smiju suobličavati s ovim svijetom nego se duhovno obnavljati, jer zlo se ne pobjeđuje zlim već dobrim treba savladati zlo. Blagovanje Gospodnje večere vodio je pastor Ivan Glavačko, a vjernicima su je podijelile  starješine Crkve.

 

Robert Bogešić