22/11/2010

Balkan (CP) Church planting konferencija

U organizaciji Biblijske Lige Bugarska organizirana je od 22. do 25. studenog 2010. godine prva Balkan Church planting (CP) konferencija u Sofiji, koja je bila zamišljena tako da svi sudionici s timovima koji su uključeni CP iznesu i razmijene iskustva s drugim timovima kako bi mogli poboljšati svoj rad u CP.

Na početku konferencije sudionici su bili podijeljeni u tri grupe gdje je svaki od timova prezentirao način rada njegove crkve ili organizacije koju zastupa u području osnivanja crkava. Na ovim izlaganjima čulo se o brojnim korisnim načinima kako ljudi na različitim mjestima i kulturama služe ljudima. Tako se moglo čuti Rumunje kako oni koriste svoj M3 (Mobilizacia, misija i multiplikacija) model za osnivanje crkava ili kako se radi s Bugarima po cijeloj Europi,  kroz online službe ili braću koja služe isključivo ljudima muslimanske pozadine.

Predstavljajući rad u Republici Hrvatskoj na području CP, Danijel Kolarik je govorio o današnjoj praksi koja se, u okviru Evanđeoske pentekostne crkve u RH,  koristi, te koja se u većini slučajeva pokazala najboljom. To je umrežavanje crkava u korist osnivanja crkve u mjestu gdje je do sada nije bilo. Također je prezentirao tim za evangelizaciju koji djeluje pri pomaganju u osnivanju crkava, a koji bi u budućnosti mogao postati tim za osnivanje crkava.

Dio konferencije bio je namijenjen govornicima koji su ohrabrivali u pogledu osnivanja crkvi i služenju Bogu. Sudionici su svakodnevno slušali brata Kostu Milkova (Evanđeoska crkva, Skopje, Republika Makedonija) koji je govorio iz Dj. 15.-19. pog. o Pavlu i njegovom načinu rada, te o njegovoj hrabrosti i velikoj želji za navještanjem Evanđelja. Brat Nik Nedelćev (Europska protestanska alianca), naglašavao je i ohrabrivao sudionike konferencije da su izabrali dobar poziv da budu dio CP-a.

Brat Mirčo Andreev (pastor Evanđeoske crkve, Skopje), koji služi u pravoslavnoj (ortodoksnoj) sredini i brat  David Shank (radi s muslimanima) govorili su o tome kako se treba biti osjetljivi na sredine u kojima se živi i služi tako da bi se moglo pravilno navijestiti evanđelje.

Na konferenciji je sudjelovalo oko 70 osoba, predstavnika različitih denominacija iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Rumunjske, Mađarske, Turske, Kosova i Hrvatske.

Danijel Kolarik