15/09/2012

7. Sabor Protestantskog evanđeoskog vijeća Republike Hrvatske

7. Sabor Protestantskog evanđeoskog vijeća Republike Hrvatske

15. rujna 2012. godine u dvorani Baptističke crkve Dubrava održan je 7. Sabor Protestantskog evanđeoskog vijeća (PEV). PEV okuplja crkve reformacijske baštine (Savez baptističkih crkava, Savez evanđeoskih pentekostnih crkava, Vijeće Kristovih crkava i Crkvu Božju). Tema Sabora bila je “Ljubimo, jer je Bog nas ljubio prije”. Nazočne je pozdravio Željko Mraz, glavni tajnik Saveza baptističkih crkvi, a slavljenje je vodila glazbena grupa iz baptističke crkve. Pozdravne riječi okupljenima uputili su dosadašnji predsjednik PEV-a Josip Juričko, biskup Crkve Božje, i tajnik PEV-a Mladen Jovanović, predsjednik Vijeća Kristovih crkava.

Prvo plenarno predavanje održao je  Petar Kuzmič.  Govorio je o 30 godina Lausannskog pokreta te je naglasio, između ostalog, važnost kongresa koji su utjecali na suradnju kršćana u evangelizaciji svijeta (Lausanni, 1974; Manila, 1989 i Capetown, 2010). Istaknuto je također da su trima kongresima prethodili značajni skupovi u Edinbourgu 1910. i Berlinu 1966. Nadalje je Giorgio Grlj govorio o Capetownskoj deklaraciji te o njezinom hrvatskom izdanju. Istaknuo je šest središnjih tema dokumenta: svjedočiti o Kristovoj istini, graditi Kristov mir, živjeti Kristovu ljubav, otkrivati Kristovu volju za evangelizaciju svijeta, pozivati Kristovu Crkvu na povratak poniznosti i partnerstvo u Kristovu tijelu za jedinstvo u misiji. Mladen Jovanović je u svom izlaganju stavio naglasak na aktivnosti i razvoj PEV-a. Napomenuo je da je PEV nastao 1992. godine iz Udruženja evanđeoskih vjerskih službenika, a zatim se osvrnuo na prve godine djelovanja.

U drugom dijelu Sabora Danijel Berković je govorio o praktičnim smjernicama, odnos o djelovanju u skladu s Capetownskim dokumentom. Krešimir Šimić, govoreći o novom Statutu PEV-a, naglasio je da je on prije svega apel onim evanđeoskim crkvenim pokretima koji u PEV-u mogu prepoznati i svoju platformu djelovanja. Također je pozvao evanđeoske kršćane da postanu proročki znak, i to tako da žive zajedništvo u ljubavi.

Na Saboru su predstavljene paracrkvene inicijative i službe. O udruzi branitelja “Zajedno u ratu, zajedno u Kristu” govorio je njezin predsjednik Dražen Hrženjak. O radu i aktivnostima Studentskog evanđeoskog pokreta (STEP) govorio je Roko Kerovec. Konačno, najavljena su i neka nadolazeća događanja: dolazak Nicka Vujičića 23. rujna u Zagreb i 24. rujna u Rijeku, Philipha Yenceya 21. listopada u Zagreb, te Global Leadership Summit (GLS) 9. i 10. studenoga također u Zagreb. Zbog odlaska u mirovinu, biskup Josip Jendričko, dosadašnji predsjednik PEV-a, zahvalio se na ukazanom mu povjerenju. U ime svih članica PEV-a povelju mu je predao i za njegovu službu zahvalio novi predsjednik PEV-a Giorgio Grlj, koji je molitvom zaključio 7. Sabor PEV-a.

Izvjestili:

Andreja Mil
Robert Bogešić
Krešimir Šimić