28/10/2012

Tjedan kršćanske knjige u Osijeku

Tjedan kršćanske knjige, koji Evanđeoski teološki fakultet u suradnji s Evanđeoskom crkvom Radosne vijesti iz Osijeka organizira već više godina uoči Dana reformacije, i ove je godine ugostio ugledne pisce i izdavačke kuće.

Prvi dan, 24. listopada 2012, svečano je otvorio dekan ETF-a prof. dr. sc. Marcel Macelaru. Nakon toga je Stjepan Pogačić, v. d. ravnatelja Glasa Koncila, predstavio izdavačku djelatnost Glasa Koncila, što je bio uvod u razgovor s prof. dr. sc. Tončijem Matulićem, dekanom Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i autorom brojnih knjiga koje je izdao Glas Koncila. Riječ je bilo posebice o dvije Matulićeve knjige: Metamorfoze kulture, koja je 2009. godine dobila nagradu “Knjiga godine”, i o nedavno objavljenjoj knjizi Vjera i nevjera u četiri oka.

Drugi dan, 25. listopada, gost je bio svjetski poznat autor Philip Yancey, koji je svojom jednostavnom dubinom ne samo pisane nego, pokazalo se, i govorene riječi plijenio brojnu publiku. Konačno, treći dan bibličar Mato Zovkić iz Sarajeva govorio je o svojoj posljednjoj, šesnaestoj knjizi, Poziv biblijskih proroka, a Julijana Tešija o knjizi Graditeljice mira Alena Kristića. U kasnijim poslijepodnevnim sati u okviru Tjedna kršćanske knjige vodili su se “ekumenski razgovori”, pri čemu je prof. dr. sc. Jure Zečević, tajnik Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i predstojnik katedre ekumenske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, predstavio izdanja Krameličanskog reda u Hrvatskoj.

Obilježavanje Dana reformacije nastavilo se i u subotu, 27. listopada, svečanom promocijom prvostupnika, diplomanata i magistranata ETF-a te svečanim bogoslužjem u Crkvi Radosne Vijesti. U obje prilike govornik je bio dr. Gregory Mundis, izvršni direktor World Missions Assemblies of God.

Dr. sc. Krešimir Šimić