07/06/2013

Romi za sve narode

Romi za sve narode

Konferencija ”Romi za sve narode” u organizaciji RBU (Roma Bible Union) iz Mađarske, održana je u Hrvatskoj u Osijeku od 31. svibnja do 2. lipnja na Evanđeoskom Teološkom fakultetu. Konferencija, koja je okupila veliki broj glazbenika koji sviraju po više instrumenata, imala je za cilj promovirati Evanđelje kroz poseban izraženi glazbeni oblik.

Sudionici su imali zadatak osmisliti nove pjesme na temu “Romska glazba u svijetlu Kršćanstva” koje će se pjevati u svim Evanđeoskim crkvama širom starog kontinenta. Sudionici konferencije bili su Romi iz više gradova Srbije, Hrvatske i Mađarske. Pored glazbenog predavanja, radile su se i razne radionice o vjeri i Evanđelju. Do kraja konferencije, komponirano je šest pjesama.

Predstavnici jagodinske Evanđeoske crkve bili su pastor Miomir Kamberović i glazbeni suradnik Božidar Demić, koji su dali svoj doprinos u osmišljavanju novih kompozicija. O pozitivnim dojmovima i praktičnim primjerima, pastor Kamberović je rekao:

– Bilo mi je zadovoljstvo učestvovati na ovoj konferenciji. Imao sam prilike da se vidim sa nekim prijateljima, ali i da upoznam nove. Zajedno smo učestvovali u osmišljavanju novih kršćanskih pjesama i nadam se da će i naša crkva u Jagodini u budućnosti biti dobar domaćin ovako kreativnim konferencijama.

Sudionici su bili prezadovoljni kvalitetom predavanja, postignutim rezultatima i odlučeno je da se akcija ponovi i slijedeće godine. Cilj Evanđeoske crkve iz Jagodine je da ovakav oblik promocije Evanđenja i učenje o vjere budu preslikani i u Srbiji.

(preuzeto od M.K / A.N http://noviput.rs/drustvo/romi-za-sve-narode/)

za epc.hr pripremio Robert Bogešić