23/09/2011

Profesor sociologije religije na Sveučilištu u Padovi Enzo Pace u Zagrebu

Profesor sociologije religije na Sveučilištu u Padovi Enzo Pace u Zagrebu

(Foto – http://www.iiczagabria.esteri.it/IIC_Zagabria)

 

U dvorani Talijanskog kulturnog instituta, Zagreb profesor sociologije religije na Sveučilištu u Padovi Enzo Pace  održao je 22. rujna 2011. godine predavanje na temu Islam u Europi.

 

Predavanje je održano na engleskom jezike, u organizaciji Talijanskog kulturnog instituta i i suradnji s Hrvatskim sociološkim društvom-Sekcijom za sociologiju religije.

 

Dana 23. rujna održana je u Hrvatskom novinarskom domu Zagreb promocija knjige prof. Pace Zašto religije ulaze u rat. Na promociji su sudjelovali, uz autora,  prof. dr. Siniša Zrinščak, stručni redaktor i pisac pogovora, prof. dr. Ivan Markešić, sociolog religije i Omer Rak, urednik u Golden marketingu-Tehničkoj knjizi.

 

Prof. Pace je istaknuo kako ni jedna religija ne stupa u rat nego u njega ulaze jer predstavljaju neku vrstu kisika koji omogućuje djelovanje ratnim mašinerijama. Pace je ocijenio, između ostalog, kako politike identiteta, u stvaranju neprijatelja, koriste jezik, simbole, religiju i kulturne znakove.

 

Govoreći o Paceovoj knjizi sociolog Ivan Markešić ocijenio je kako je današnje društvo postsekularno, a jednu od temeljnih odrednica predstavlja upravo religija.

 

Autor predgovora hrvatskom izdanju knjige, koju je objavio zagrebački nakladnik Golden marketing – Tehnička knjiga, Siniša Zrinščak istaknuo je da Pace pokazuje kako religija postaje moćnim sredstvom izražavanja identiteta.

 

 

(Foto – http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjige-opsirnije.php?ppar=5933)

Za epc.hr pripremio Robert Bogešić